Медицински университет – Пловдив разкрива първата в България и Източна

...
Медицински университет – Пловдив разкрива първата в България и Източна
Коментари Харесай

За първи път в България магистърска програма „Медицинска речева и езикова патология“

Медицински университет – Пловдив разкрива първата в България и Източна Европа магистърска стратегия „ Медицинска речева и езикова патология “. Тя ще започва през септември 2022 година и ще се управлява от Медицинския факултет на висшето учебно заведение.

Профилът на експертите, които ще се образоват в магистърската стратегия, дава отговор на търсенето на пазара на труда в здравната сфера, защото тежката речева и езикова патология се среща главно при лица с разнообразни болести. Програмата ще приготвя висококвалифицирани медицински речеви и езикови патолози за доболничната, болничната и извънболничната система в държавния и в частния бранш. Медицинските речеви и езикови патолози ще работят с пациенти с разнообразни отзивчиви нарушавания – нарушавания в гълтането, нарушена вокализация и гласова патология, езикови и речеви нарушавания при заболели пациенти от инсулт, мозъчни контузии, деца с цепки на лицево-челюстния уред, нарушавания на плавността на речта и други

България е преди всичко по брой инсулти в света, които за жалост засягат все по-млади пациенти. Българските невролози рапортуват публично, че мозъчносъдовите болести (МСЗ) заемат главно място измежду обществено значимите заболявания заради високата заболеваемост, смъртност, бавното и мъчно възобновяване на претърпелите мозъчен инсулт. Страната ни е и на едно от челните места по болести и смъртност от МСЗ: 270.2 за мъжете и 265.1 за дамите на 100 000 души население. У нас се записват годишно към 40 000 случая с мозъчен инсулт, от които към 25-50% са с афазия и/или други речеви и езикови нарушавания и още към 50% са с когнитивни нарушавания, водещи до деменция. Описаната речева и езикова патология влиза в обсега на компетентност „ Медицинска речева и езикова патология “. За страдание, в болничните заведения у нас към момента няма работещи медицински речеви и езикови патолози, а тази незаета сфера дава благоприятни условия за реализация.

Специалността е определяна като една от седемте „ златни “ специалности в развитите страни. По данни на бюрата по труда в Съединени американски щати, търсенето на тази компетентност е повишено с 25% през последните 10 години, като наклонността се резервира трайно.

Програмата включва партньорство с три американски университета: Michigan State University, East Carolina University и Southern University of California – Los Angelis, които ще обезпечат задгранични гост-преподаватели по здравна речева и езикова патология в границите на интернационалните стратегии като Фулбрайт и Еразъм+. Допълнително студентите-магистри ще имат опция да специализират 1 учебен срок в тези университети, както и в европейски университети като Gent University, Белгия; La Sapienza в Рим, Италия; Melipol University, Истанбул, Турция; Университет Катовице, Полша и други

Специалността „ Медицинската речева и езикова патология “ е предопределена за две групи евентуални кандидат-студенти. Първата включва дипломирани експерти с образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ или „ магистър “ от професионално направление 7.4. Обществено здраве – Логопедия. За тях образованието е с дълготрайност два семестъра или една академична година.

Втората група са лица с образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ или „ магистър “ от други професионални посоки в област 7. Здравеопазване и спорт като 7.1. Медицина, 7.2. Стоматология, 7.3. Фармация, 7.4. Обществено здраве, 7.5. Здравни грижи, както и от професионални посоки като 3.2. Психология, 3.4. Социални действия, 1.2. Педагогика и други Тяхното образование ще бъде с дълготрайност четири семестъра или две университетски години.

Изискването за кандидатстване за магистърската стратегия „ Медицинска речева и езикова патология “ е тапия за приключено висше обучение. Допълнителна информация е оповестена в уеб страницата на МУ-Пловдив в раздела за кандидат-студенти:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР