Медицински сестри от цялата страна излизат на протест в петък.

...
Медицински сестри от цялата страна излизат на протест в петък.
Коментари Харесай

Защо медицински сестри са принудени да работят на няколко места?

Медицински сестри от цялата страна излизат на митинг в петък. Лидери на синдикални и съсловни организации се срещнаха с премиера и здравния министър в четвъртък. По-късно самият Кирил Ананиев съобщи, че проблемите ще се решат с разговор, а не с митинги.

Протестите в Бургас ще бъдат на две места – пред общината и пред университетската многопрофилна болница от 12:00 ч. Радостина Димитрова работи в отделението по хемодиализа на университетската болница в Бургас към този момент 26 години. От началото на годината главната й работна заплата се повишила с 50 лева и станала 650 лева Не била променяна от 2014 година и по тази причина й се налагало да работи изключително.

В продължение на към 10 години съм работила на две места.Просто сега задължението ми като ръководител на Регионалната гилдия не ми разрешава да не преставам да работя на две места.Но тук също поставяме на ексклузивен труд поради дефицит на личен състав, показа пред Нова телевизия здравната сестра Радостина Димитрова. Смята, че заплатите на медицинските експерти би трябвало да бъдат най-малко 2 или 3 минимални месечни заплати, с цел да се усъвършенства и качеството на полагания от тях труд.

Според мен една заплата, която да бъде в рамките на 1000 до 1500 лева би разрешила на сътрудниците да работят на едно място, да бъдат оптимално в кондиция в това, което правят. Това би се отразило и на пациентите, тъй като е обикновено, когато работиш на няколко места, това е за сметка на твоето свободно време, за сметка на почивката ти, за сметка на уговорките ти към семейство и всички останали и това няма по какъв начин да не ти се отрази и на теб и евентуално и на работата ти, счита Радостина. За момента макар неудовлетворението си от заплата и условия на труд не счита да се преквалифицира в друга сфера.

Това, което ни накара да излезем на народен митинг е, че към този момент 5-6 години имаме подписани групови контракти, които са единствено на хартия. В множеството от лечебните заведения са с неактуализирани повече от 5 година, счита Радостина.

Медицинските сестри разясниха и изявлението на министъра на опазването на здравето, който счита, че сега не е време за митинги. „ Повече по този начин не може. Трябва да се промени цялата система, която е в цялостен безпорядък. Вероятно синдикатите, нашата съсловна организация и министърът на опазването на здравето, са виновни за всичко това, съобщи Добринка Христова.

В четвъртък в обществените мрежи се появи и декларация от страна на медицинските експерти, че снемат отговорност от управлението на съсловната организация. Според медицинските сестри управлението на асоциацията на експертите по здравни грижи би трябвало да подаде оставка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР