Медицински екип обяви, че е успял успешно да имплантира тъкан

...
Медицински екип обяви, че е успял успешно да имплантира тъкан
Коментари Харесай

Имплантираха успешно отгледано в лабораторни условия ухо с клетки на пациентката

Медицински екип разгласи, че е съумял сполучливо да вгради тъкан от човешко ухо. Това, което е неповторимото в тази ситуация е, че ухото е основано с кафези на самата пациентка в машина за 3D биопринтиране.

Според „ Ню Йорк Таймс “ става дума за 20-годишна жена, страдаща от положение, засягащо дясното ѝ ухо и наречено микротия. Новото ухо е принтирано по подобен метод, че да си пасва 1:1 с лявото ѝ.

Микротията съставлява вродена малформация, при която ушната мида е недоразвита. Когато ушната мида е изцяло неразвита, положението се назовава анотия. Аномалията може да бъде унилатерална или билатерална. Честотата е 1 случай на 8-10 000 раждания. При унилатералната микротия е по-често наранено дясното ухо, в сравнение с лявото. Микротията не е животозастрашаващо заболяване. То обаче може да провокира дълготрайни психологични проблеми и разстройства на настроението.

За момента съществуват два метода, по които ухото на хора с микротия може да бъде реконструирано – посредством ребрен хрущял или посредством неестествен имплант. За страдание, тези способи вървят ръка за ръка с голям брой ограничавания и са сложни за реализиране. Освен това доста малко хирурзи са подготвени да ги правят.

В момента обаче регенеративната здравна компания 3DBio Therapeutics (3DBio), в съдействие с Microtia-Congenital Ear Deformity Institute, организира фаза 1 /2a на своите клинични изпитвания, които имат за цел да оценят сигурността и успеваемостта на импланта. В настоящата фаза вземат участие 11 пациенти и тя към момента не е завършила. Освен това компанията не е разкрила и механически детайлности за процедурата, защото всичко се намира в прекомерно ранен стадий на изследвания. Федералните регулатори обаче са разгледали схемата на протичане на изпитването и са постановили извънредно прецизни индустриални стандарти. Веднъж щом проучването завърши, данните от него ще бъдат оповестени в медицински вестник.

В най-общ проект обаче лекарите извличат хондроцити (клетки, свързани с повишаването на хрущяла). от засегнатото ухо на пациента. Те се отглеждат в профилирана клетъчна просвета и се смесват с биомастило. Впоследствие биомастилото се оформя от 3D биопринетер в жив имплант с формата на незасегнатото ухо на пациента.

Този имплант е обхванат от биоразградима обвивка, която дава структурна поддръжка и той се вгради в пациента. Впоследствие въпросната обвивка се всмуква от тялото с течение на времето. В края на краищата имплантът ще се развие изцяло и ще наподобява и действа съвсем като същинско ухо.

Тази процедура е осъществена от екип, управителен от Артуро Бонила, водещ ушен хирург, специализирал в микротия. Един ден тя би могла да се употребява за лекуването и на други редки болести на ухото или даже при разнообразни травматични пострадвания.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР