Медицинската упойка не е съществувала до средата на XIX век.

...
Медицинската упойка не е съществувала до средата на XIX век.
Коментари Харесай

Варварската хирургия през XIX век

Медицинската анестезия не е съществувала доникъде на XIX век. Отрязани пръсти, сцепени на две бузи, скалпели, пробиващи очни ябълки – това са единствено част от жестоките медицински интервенции, разказани в новата книга за история на медицината „ Критични интервенции “ (Crucial Interventions).

Операция на око. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Илюстрациите, предоставени от архивите на здравната фондация Welcome Trust, ни разрешават да разберем какъв брой болежка са очаквали да изпитат пациентите, имайки поради неналичието на анестезия преди интервенция.

Отстраняване на долната челюст. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Очните интервенции са осъществявани благодарение на голям брой деликатни и остри принадлежности, споделя експертът по история на медицината Ричард Барнет (Richard Barnett), който е създател на книгата. На някои илюстрации се вижда, че с цел да схванат по какъв начин наподобява костната конструкция, лекарите от XIX век отлепвали големи части от кожата на пациента.

Отстраняване на туморно образувание зад ухо. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Но въпреки всичко прогрес имало. През 1750 година експертът по анатомия Джон Хънтър (John Hunter) назовава хирургичните интервенции „ позорен театър на безсилието на науката “ и единствено към 100 години по-късно към този момент е била измислена упойката. Преди това туморите просто били изрязвани, а пациентът трябвало да изтърпи цялата болежка.

Операция на език. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Все отново интервенциите си останали много безчовечен. Тумор на езика бил премахван по сходен метод, като по-късно езикът просто бил зашиван. Такава намеса съставлява сериозна причина за смъртоносни инфекции.

Ако пръстите на даден пациент били счупени прекомерно неприятно и било невероятно да заздравеят, те просто били отрязвани като раната още веднъж единствено била зашивана. Цели ръце също били ампутирани по сходен метод.

Ампутиране на пръсти. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Ричард Барнет е учител по история на науките, медицина и еволюционна доктрина в Кеймбриджския университет и Университетския лицей в Лондон.

Independent

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР