Медици от ВМА успяха само за час да върнат 9-месечно

...
Медици от ВМА успяха само за час да върнат 9-месечно
Коментари Харесай

Лекари от ВМА помогнаха на 9-месечно бебе да диша и да се храни нормално


Медици от ВМА съумяха единствено за час да върнат 9-месечно бебе към естествения живот. То се ражда с вродена малформация, пречеща на дишането и храненето му.

„ Операцията се направи за доста къс интервал от време – от образното проучване до операционната маса продължи към час – час и 20 минути. С една упойка. Детето бе изписано в границите на 24 часа. “, сподели в ефира на „ Тази заран “ доцент Христо Златанов, ВМА.

Хоанална атрезия се среща при един на 7000 и при нея въздушната бликам не може да минава от нослето към гърлото, защото липсва отвор сред тях. По-често се среща при момиченцата, само че пациентът във ВМА е момченце.

При него малформацията не е двустранна, което разрешава интервенцията да бъде отсрочена с няколко месеца, с цел да може незрелият организмът да свикне и укрепне.

Д-р Теодора Димитрова от ВМА за първи път оперира толкоз дребен пациент с тази диагноза. „ Не съм изпитвала усложнения, само че научих доста “, сподели тя.

Ако атрезията е двустранна, това се схваща минути след раждането – детето не може да диша през носа и да се храни, защото двата процеса се случват по едно и също време. Тогава се постанова интервенцията да бъде направена незабавно, незабавно след раждането.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР