Медици от болницата в Добрич ще имат посещения веднъж седмично

...
Медици от болницата в Добрич ще имат посещения веднъж седмично
Коментари Харесай

Медици от болницата в Добрич ще извършват прегледи в малките населени места от областта

Медици от болничното заведение в Добрич ще имат визити един път седмично в дребните обитаеми места от региона, осведоми Българска телеграфна агенция.

Проектът би трябвало да стартира при започване на идващия месец, разгласи служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев пред публицисти след среща диалог с кметовете от област Добрич. Той посочи, че кметовете са поели ангажимент да показват вероятни местоположения, където екипите от Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) в Добрич да вършат своите посещаване, да правят профилактични и неотложни прегледи.

Това е опция всички отдалечени места в нашата област да имат достъп до качествена здравна грижа, съобщи шефът на МБАЛ-Добрич доктор Георги Желязков. Той добави, че кметовете на общини ще вземат участие в логистиката по плана. Според него самодейността е извънредно благородна. Ще създадем по този начин, че най-малко един път месечно нашите звена да имат опцията да са на съответна локация. Тази поддръжка я показаха и кметовете на общините - да се провежда превоз и бази, да се провеждат и екипите, добави доктор Желязков.

По моя самодейност, взаимно с министър Меджидиев и шефа на болничното заведение, събрахме кметовете от региона, с цел да помогнем всички общини в региона да получат съответна здравна поддръжка и помощ, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов. По думите му извънредно значимо е хората на всички места да могат да бъдат прегледани на място, бързо и съответно. Това нещо ще се случи в идващите седмици и месеци, изрази вяра Йорданов. 

Инициативата е стратегически значима, разяснява министър Меджидиев. Това ще е първата област, в която ще стартира самодейността за мобилни екипи. Идеята на Министерството на здравеопазването е в дребните обитаеми места да има в бъдеще денонощни амбулаторни центрове. Кметовете на общините познават обитаемоте места в района най-добре, по тази причина им разпоредих задача те да дефинират къде да бъдат местата за посещаване. Защото има обитаеми места, където има медицински центрове и те действат, посочи министърът.

Нашата цел е финансовият запас, който се отделя за опазване на здравето, да се насочи по този начин, че да се обезпечи на популацията достъп до безвъзмездна здравна помощ 24 часа в денонощието, сподели още Меджидиев.

Предвижда се да бъде пусната и така наречен телемедицинска услуга - във всяко едно обитаемо място да има оголен телемедицински пункт, по всяко едно време на денонощието популацията да има връзка с регионалната болница и експертите, които дежурят там, сподели още министърът и добави, че в област Бургас услугата към този момент се предлага. Предстои на локално равнище да се посочи графикът, с цел да може тези два плана да стартират да действат, добави той.

Министър Меджидиев разгласи и следващата самодейност по програмата „ Детско здраве “ в Добрич. Утре в Медицинския център при МБАЛ в Добрич ще бъдат осъществявани високоспециализирани безвъзмездни прегледи на деца, от 9:30 ч. до 14:30 часа. За на следващия ден има записани 320 деца. Дори да има незаписани, те могат да дойдат, сътрудниците ще работят, до момента в който има деца през целия ден. Ще има лекари от 12 специалности, всички в детската сфера, добави здравният министър.

Кампанията „ Детско здраве “ се организира към този момент 10 години. От началото на акцията са прегледани над 19 хиляди деца, заяви още Асен Меджидиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР