Медитацията е един от начините, който много изпълнителни директори, предприемачи

...
Медитацията е един от начините, който много изпълнителни директори, предприемачи
Коментари Харесай

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Медитацията е един от методите, който доста изпълнителни шефове, бизнесмени и други хора с огромни отговорности избират, с цел да поддържат своята централизация и лидерски дух. 20 минути медитация на ден се равняват на два-три часа сън. Това е и най-лесният път към отключването на цялостния потенциал на мозъка ни.

В обстановки като тази, в която се намира светът сега, когато възприемаме, че сме под опасност, частта от мозъка ни, наречена амигдала, стартира да стеснява нашия фокус. Тогава нашето мислене следва непродуктивни модели - започваме да отхвърляме опасността, имаме по-малък достъп до креативните и аналитичните си умения и така нататък А този резултат несъмнено не ни е от изгода.

Нуждаем се от цялостния потенциал на мозъка си, с цел да преценим най-хубавите вероятни разновидности, да измисляме нови неща и изобретателни способи за справяне със обстановката, да останем спокойни. И тъкмо тук на помощ идва медитацията.

Тя успокоява амигдалата, понижава тревогата, разрешава ни да мислим по-трезво и креативен, да сме по-концентрирани. Според Стив Джобс, медитацията оказва помощ да стартираме да виждаш нещата по-ясно, да бъдем в сегашния миг. Умът се забавя и можем да виждаме и мислим доста по-мащабно.

Ако желаеме да реализираме този резултат, би трябвало да стартираме със утринната медитация, предлага Harvard Business Review.

Това би трябвало да е първото нещо, което вършим откакто станем, а не да вземем за пример да ревизираме имейла си или настоящите вести. Няколко минути медитация ни оказват помощ да се съсредоточим и изхвърлят непотребните мисли, подбудени от страха. В началото може да използваме приложение за медитация, с цел да изградим табиет.

С течение на времето ще забележим, че започваме деня си с доста по-отворено схващане и виждаме благоприятни условия, които до момента не сме забелязвали. Просто когато мислите ни се успокоят, мозъкът ни се отваря. Това се назовава " разум на новак ".

Винаги, когато попаднем в стресова обстановка, следва ни говорене пред хора или значим план, можем да успокоим съзнанието и да се съсредоточим върху сегашния миг, като спрем за минута, затворим очи и мислим единствено за дишането си. Първоначално е мъчно да не сме разсеяни през тези 60 секунди, само че последователно привикваме да почистваме мозъка.

Тази лесна техника е доста подобаваща и в случай че би трябвало да запомним значима информация, да учим за изпит или просто по време на следващото онлайн образование. Гарантирано ще научим повече откакто податлив мислите си.

Минута дишане ни оказва помощ и когато ни връхлетят съжаления за предишното или терзания за бъдещето. Защото медитацията ни връща тук и в този момент, в сегашния миг, където най-важно е да сме спокойни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР