Медиите в Румъния съобщиха за официалната отмяна на ветото, което

...
Медиите в Румъния съобщиха за официалната отмяна на ветото, което
Коментари Харесай

Румънски медии: Падането на нидерландското вето за Шенген за България - добра вест и за нас

Медиите в Румъния оповестиха за формалната анулация на ветото, което Нидерландия бе наложила за присъединение на България към Шенгенското пространство.

В. „ Либертатя “ написа, че новината от Хага е добра новина и за Румъния, защото двете страни са кандидатствали в пакет, а делене на кандидатурите им за участие в Шенген би било невероятно в близко бъдеще. Изданието припомня, че в този момент единствената „ спънка “ пред двете страни е позицията на Австрия.

Румънските медии цитират думите на министъра на вътрешните работи на България Калин Стоянов, че не престават интензивните диалози сред България и Австрия и сред Австрия и Румъния. В договарянията са включени и европейските институции, участващи в този развой. Българският министър изрази вяра, че Австрия ще вземе решение в идващите дни, само че предизвести също, че е допустимо това да не стане преди Нова година.

„ Това, което е значимо за нас, е да имаме решение от страна на Австрия, по-малко значимо е дали то ще пристигна преди или след Нова година “, е представен да споделя Калин Стоянов.

Румънските медии напомнят, че присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство бе блокирано предходната година от Австрия и Нидерландия, като ветото на Нидерландия се отнасяше единствено до България. Румъния, която кандидатства в пакет с южната си съседка, бе наранена обаче косвено, показва „ Либертатя “.

Румънската редакция на Свободна Европа показва в заглавие, че " Нидерландия най-сетне е приела влизането на България в Шенген ".

Сега Австрия остава единствената спънка пред разширението на Шенгенското пространство, а договарянията с Виена не престават, означават румънските медии.

Вестник „ Либертатя “ напомня, че на 9 декември румънският министър председател Марчел Чолаку заяви за проявена „ еластичност “ в позицията на Австрия и че Виена е приела анулация на въздушните граници за Румъния. В същото време Австрия сложи условия за така наречен „ въздушен Шенген “, напомня вестникът и ги изброява: утрояване на интервенциите на Фронтекс в България; средства от Европейската комисия за укрепване на отбраната на външните граници на България и Румъния и на инфраструктурата; усилване на контрола по румънско-българската граница и по унгарско-румънската граница и приемане от България и Румъния на претендентите за леговище, намиращи се в Австрия, най-много афганистанци и сирийци.

Букурещ одобри благосклонно това предложение, само че София бе по-скоро сериозна, обобщава „ Либертатя “. Румънската редакция на " Свободна Европа " показва, че Румъния демонстрира досега податливост да одобри отчасти присъединение към Шенген - в първата фаза с унищожаване на инспекциите на въздушните и морските граници, само че с установяване на ясна дата и за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници.

Румънският министър на вътрешните работи Каталин Предою съобщи на 15 декември, че Австрия е приела публично разширение на Шенген с въздушните граници, а за сухопътните граници към момента се приказва и „ нищо не е контрактувано “, написа " Либертатя ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР