Медиите са институцията с най-ниско доверие в световен мащаб. Това

...
Медиите са институцията с най-ниско доверие в световен мащаб. Това
Коментари Харесай

Еделман: Медиите са институцията с най-ниско доверие в света

Медиите са институцията с най-ниско доверие в международен мащаб. Това демонстрира годишното изследване на водещата световна компания за информационен маркетинг " Еделман Тръст Барометър " (Edelman Trust Barometer 2018) за тази година, което се случва за първи път, откогато компанията прави проучването от 2000 година

В 22 от 28-те изследвани страни доминира недоверието в четвъртата власт. То се дължи главно на доста понижаване на вярата в платформите, изключително в търсачките и обществените медии. България не е включена в проучването на " Еделман ".

Шестдесет и три % от интервюираните споделят, че не знаят по какъв начин да разпознаят положителната публицистика от слуховете и лъжите или дали дадена вест идва от надеждна медийна организация. Липсата на доверие в медиите води и до некадърност да се разпознае истината (59%), да се има вяра на държавни водачи (56%) или на бизнеса (42%).

Близо седем от всеки 10 интервюирани се тормозят, че подправените вести и погрешните данни могат да бъдат употребявани като оръжие.

Почти половината от запитаните показват, че взаимодействат с новинарски медии по-малко от един път седмично, а една четвърт декларират, че не четат никакви медии, тъй като са прекомерно натоварващи.

По-голямата част от интервюираните считат, че медийните организации са прекомерно съсредоточени върху привличането на огромна публика (66%), горещи вести (65%) и политика (59%).

Проучването на " Еделман " демонстрира още, че тази година се покачва доверието в специалистите и понижава това в " индивида като мен ". Техническите (63%) и университетските (61%) експерти се дефинират като най-надеждните представители. " Човекът като мен " отбелязва спад в доверието от 6 пункта до 54%.

Съединени американски щати последни по доверие в институциите

Проучването на " Еделман " демонстрира, че в Съединени американски щати доверието към държавното управление, бизнеса, медиите и неправителствения бранш е претърпяло най-големия си спад с 9 пункта до 43% измежду необятната аудитория в историята на изследването.

Доверието измежду осведомената аудитория в Съединени американски щати също се утежнява и се намалява с 23 пункта до 45%, което слага страната на последно място от 28-те изследвани страни.

Информираната аудитория включва всички на възраст от 25 до 64 години със приключено висше обучение, приход на домакинство в топ 25% за тяхната възрастова група в страната им. Те четат или гледат бизнес и други вести минимум няколко пъти седмично и наблюдават новините, свързани с публичните и политическите въпроси най-малко няколко пъти в седмицата.

Сривът на доверието към институциите в Съединени американски щати се дължи в огромна степен на липса на религия в държавното управление, която се намалява с 14 пункта до 33% измежду необятната аудитория и с 30 пункта до 33% измежду осведомената аудитория, показват създателите на проучването.

Останалите институции на бизнеса, медиите и неправителствените организации също означават спад от 10 до 20 пункта. Тези намаления отстраняват миналогодишната разлика от 21 пункта сред всеобщата и осведомената аудитория в Съединени американски щати.

" Съединените щати минават през невиждана рецесия на доверието. Това е първият път, когато сериозният спад на доверието не е обвързван с наболял стопански проблем или злополука от мащаба на нуклеарното злополучие във Фукушима. Голямата подигравка е, че това се случва в миг на разцвет, когато фондовият пазар и заетостта в Съединени американски щати доближават рекордно високи индикатори. Основната причина за този спад на доверието е отсъствието на справедливи обстоятелства и разумен спор ", разяснява Ричард Еделман, президент и основен изпълнителен шеф на компанията.

Китай е на върха на показателя на доверието

На противоположния полюс се намира Китай, който е на върха на Индекса на доверието както за необятната аудитория (74%), по този начин и за осведомената общност (83%).

Институциите в Китай означават доста нарастване на доверието, най-много държавното управление, при което има нарастване от 8 пункта до 84% измежду всеобщата аудитория и с 3 пункта до 89% при осведомената аудитория.

След Китай по Индекса на доверието се подреждат Индия, Индонезия, Обединените арабски емирства и Сингапур.

" В свят, в който обстоятелствата са подложени на блокада, потвърдените представители стават по-важни от всеки път. Доверието на хората в платформите и източниците на информация се срутва, като оставя след себе си вакуум, а това основава опция той да бъде напълнен от добросъвестните специалисти ", счита Стивън Кехоу, ръководител на направление " Репутация " в " Еделман ".

Бизнесът е новият източник на сигурност

Хората чакат бизнесът да бъде мотор на смяната. Работодателят е новият източник на сигурност в световното ръководство.

Седемдесет и два % от интервюираните споделят, че имат доверие в компанията, в която работят. Близо две трети (64%) показват, че бизнесът може по едно и също време да предприеме дейности за увеличение на облагите и за възстановяване на икономическите и обществените условия в общността, в която работи.

През миналата година доверието в основния изпълнителен шеф нараства внезапно със седем пункта до 44%, откакто високопоставени бизнес водачи показаха своите позиции по настоящи тематики.

Почти две трети от интервюираните декларират, че желаят основните изпълнителни шефове да поемат водеща роля в промяната на политиките, вместо да чакат държавното управление, което се подрежда доста под бизнеса във връзка с доверието в 20 от включените в изследването страни.

Тази смяна идва с нови упования – построяването на доверие (69%) към този момент е задача номер едно за основните изпълнителни шефове, изпреварваща производството на висококачествени артикули и услуги (68%).

" Мълчанието попречва истината. Доверието ще бъде възвърнато, едвам когато истината излезе на сцената. Институциите би трябвало да отговорят на апела на обществото да дават фактическа точна и навременна информация, както и да се включат в публичния спор. Медиите не могат да го създадат сами заради политически и финансови ограничавания. Всяка институция би трябвало да способства за образоването на популацията ", показва още Ричард Еделман.

Технологиите и образованието са секторите с най-високо доверие

Технологиите (75%) остават секторът с най-високо доверие, следван от образованието (70%), професионалните услуги (68%) и превозът (67%), демонстрира още изследването на " Енделман Тръст Барометър 2018 ".

Финансовите услуги (54%) още веднъж са секторът с най-ниско доверие, дружно с бързооборотните артикули (60%) и автомобилната промишленост (62%).

Компаниите с централи в Канада (68%), Швейцария (66%), Швеция (65%) и Австралия (63%) се употребяват с най-голямо доверие.

С най-ниско доверие се употребяват компании от Мексико (32%), Индия (32%), Бразилия (34%) и Китай (36%).

Доверието в марката Съединени американски щати (50%) е спаднало с пет пункта, което е най-големият спад измежду страните, участващи в изследването.

Проучването

" Еделман Тръст Барометър 2018 " е осемнадесетото подред годишно изследване на доверието. То е извършено в интервала 28 октомври - 20 ноември 2018 година под формата на онлайн изявленията измежду 33 000 респондента, определени на инцидентен принцип.

В техния състав влизат по 1150 представители на необятната аудитория от всяка страна, на възраст над 18 години, 500 представители на осведомената аудитория в Съединени американски щати и Китай и 200 представители на осведомената аудитория във всички 28 страни – Съединени американски щати, Канада, Англия, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Франция, Холандия, Швеция, Русия, Турция, Австралия, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Мексико, Малайзия, Индия, Китай, Хонконг, Южна Корея, Индонезия, Япония, Обединените арабски емирства, Сингапур, ЮАР.

" Еделман " е водеща световна компания за информационен маркетинг, която си партнира с доста от най-големите и нововъзникващи компании и организации в света, като им оказва помощ да развиват, разпространяват и пазят своите марки и известност. Компанията е отличена като световна организация на годината за 2016 година от " Нолмс Рипорт " (The Holmes Report) и една от " Агенциите, които да следим " на списание " Адвертайсинг Ейдж " (Advertising Age) през 2014.

" Еделман " има профилираните компании Edelman Intelligence (проучвания) и United Entertainment Group (забавления, спорт, пробен маркетинг) - взаимно сдружение с United Talent Agency.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР