Меденият месец за това правителство приключи“, каза пред БНР социологът

...
Меденият месец за това правителство приключи“, каза пред БНР социологът
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Меденият месец за правителството приключи

Меденият месец за това държавно управление завърши “, сподели пред БНР социологът от Изследователски център „ Тренд “ Евелина Славкова.
„ Това държавно управление потегли съвсем сходна позиция позитивно – негативно отношение. В момента ножицата сред позитивното и негативното отношение е доста необятно разтворена – 56% негативно и едвам 29% позитивно . Тенденцията е в идващите месеци да измерваме подобен вид спад на електоралната поддръжка “, уточни социологът.

22,9% е поддръжката за Политическа партия, сочи последното изследване на Тренд “. ГЕРБ резервират сходни позиции за тримесечието, като за март поддръжката за тях е 21,9%. Движение за права и свободи е трета политическа мощ с 11,4% поддръжка, а декларираната поддръжка за Българска социалистическа партия е 10,4 на 100. Изравняване на позициите се следи както при водачите, по този начин и в долната част на скалата с електоралните настройки - Има Такъв Народ, Демократична България и „ Възраждане “ са с съвсем изравнени позиции , надлежно Има Такъв Народ - 7,5%, Демократична България - 7,4% и " Възраждане " - 7,3%.

Хипотезата на „ Тренд “ е, че повишението на каузи на деклариралите, че ще гласоподават за други политически обединения, има връзка със поръчките на Стефан Янев за предстоящ политически план.

Бъдещата партия на Стефан Янев има капацитет , тъй като се нарежда в едно необятно поле в българското общество – не толкоз проатлантическо и не толкоз проруско , разяснява Евелина Славкова в предаването „ Преди всички “.

Немалък дял - 40% от запитаните показват, че са си трансформирали отношението към Русия след началото на войната в Украйна, само че 46 на 100 не са го трансформирали , посочи Славкова.  

Виждаме едно разполовено общество . “

77% от българското общество счита, че НАТО не би трябвало да се намесва в този спор. Това съгласно Славкова е „ инстинкт за неутралитет “ и се дължи на чистия прагматизъм и народопсихологията на българина.

68% от българите считат, че страната ни би трябвало да приема украински бежанци на своя територия.

За първи път от началото на 2021 година спада и поддръжката за президента Румен Радев – с 6%. Натрупването на тези леки негативи Евелина Славкова изяснява с рецензиите против държавното управление и разграничаването от Стефан Янев.

Най-печеливши в обстановка на предварителни избори биха били „ Възраждане “ и бъдеща партия на Стефан Янев , съобщи Славкова.

По думите ѝ обаче се вижда мълчалив консенсус сред политическите обединения в Народното събрание, в това число тези в съпротива , „ да дойдат по-добри времена и тогава да се взема решение какво ще се случва “, само че е мъчно тази власт да издържи 4 години при разтърсвания като сегашните.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР