Мечтата на 48-годишната Лейла Чьоплю за собствена къща в Турция

...
Мечтата на 48-годишната Лейла Чьоплю за собствена къща в Турция
Коментари Харесай

Турци в Германия: как една мечта рухва за минути

Мечтата на 48-годишната Лейла Чьоплю за лична къща в Турция рухва единствено за минути. Тя е родена в Германия и от 30 години работи в пекарна в град Гелзенкирхен. Съпругът ѝ е от Адъяман - един от най-тежко засегнатите от земетресението градове.

Тахсин Чьоплю идва в Германия преди 30 години, откакто преди малко се е оженил за Лейла. Пред няколко години двамата купуват къща в Адъяман. Подобно на доста други турски мигранти в Германия и тяхната фантазия е да прекарат старините си в родния си град, покрай фамилията. За тази цел заделят и всичките си спестявания.

Лейла и Тахсин мечтаят да се върнат в Турция като пенсионери, само че това евентуално няма да се случи.Снимка: Privat

Но идва шести февруари 2023 година. Къщата им е мощно повредена и би трябвало да бъде съборена. Те към този момент нямат дом, в който биха могли да се върнат. " Вече не считаме да се връщаме в родния ми град, с цел да прекараме там старините си. Нямаме задоволително пари, с цел да си купим нова къща. Всичко спестено през годините се стопи ", споделя Тахсин Чьоплю.

Няма точни данни колко други хора са в същото състояние, само че несъмнено това не е единственият сходен случай. Турските имигранти в Германия са изправени пред разнообразни компликации - някои от по-възрастните имат остра потребност от наема, който са получавали за къщата си в Турция, с цел да допълват ниските си пенсии. Други са били напът да изпълнят фантазията си в родината, само че тя също се е сринала по време на земетресенията.

Имотът в Турция е повече от инвестиция

За първото потомство турски мигранти в Германия покупката на парцел в Турция не е водещ приоритет - за тях най-важното е да могат да подкрепят финансово фамилията в родината. Много от така наречен гастарбайтери изпращат до две трети от приходите си в родината. Плановете им са свързани с оптимално скорошно прибиране.

По-късно това се трансформира. Много турски служащи остават в Германия по-дълго от плануваното, само че си купуват в Турция парцели или земи. Едно изследване сочи, че към 30 % от турските мигранти в Германия считат и двете страни за своя татковина. Почти половината възприемат Германия за своя татковина и също толкоз считат единствено Турция за собствен дом.

" За мен родината е Турция "

Джан и Мария живеят в Берлин, само че споделят, че Турция е тяхната татковина.Снимка: privat

Семейство Чобан живее в Берлин. Джан е от Антакия - град, който бе съвсем изцяло опустошен от земетресението. 20-годишната им щерка им Алисия е родена в Берлин, само че все пак споделя: " За мен родината е Турция - магическо кътче, а не място за превозване на ваканциите. Там мога да потъна в фамилната история - там, където още родителите на моите баба и дядо са отглеждали маслинови дървета, чиито плодове берем и през днешния ден. "

Родителите на Мария са отпътували на работа във Франция, където живеят и през днешния ден. Тя е родена там. Родителите на Джан са работили в Германия, това е неговото отечество. Двамата имат къща в селото на Мария Токачлъ и всяко лято се връщат там, с цел да съберат реколтата от маслините. В този сезон отвред се завръщат фамилиите, лелите, братовчедите - те оправят къщите, създават зехтин, прибират реколтата и си описват истории един за различен. 

Застраховки няма, помощта е незадоволителна

Къщата на семейство Чобан в Токачлъ съвсем не е потърпевша от земетресението. Те са я дали на семейство, което е изгубило всичко. Самите те още веднъж ще се върнат през лятото - тогава ще нощуват при братовчеди.

Жилището им в Антакия обаче е изцяло разрушено, а сходно на доста други са нямали и застраховка. Джан Чобан изяснява за какво: " Малки трусове са се случвали, само че такава злополука не сме очаквали. Пък и нито властитие, нито застрахователите са ни предупреждавали за казуса ". Сега фамилията се надява, че градът скоро ще бъде възобновен.

Същевременно Мария Чобан споделя упованията си, че мнозина ще си отворят очите около идните на 14 май избори в Турция. До момента турците в чужбина бяха корав електорат на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Но след земетресението това към този момент не е несъмнено - много от гласоподавателите в Германия си дадоха сметка какъв брой зле проведена е помощта на президента Ердоган за жертвите от земетресението.

***

Вижте и това видео:

Сателитни фотоси: вижте Турция преди и след злополуката

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР