Мебелният гигант ИКЕА защити процедурите си за проверка на доставчиците,

...
Мебелният гигант ИКЕА защити процедурите си за проверка на доставчиците,
Коментари Харесай

ИКЕА отвърна на обвиненията за затворнически труд в Беларус

Мебелният колос ИКЕА отбрани процедурите си за инспекция на доставчиците, откакто следствие на медията „ Disclos ”e сподели връзки сред няколко нейни някогашни снабдители в Беларус и насилствен затворнически труд.

Базираната в Швеция компания, която прекъсна връзките си с беларуските си снабдители през март след нахлуването на Русия в Украйна, призна, че не може да изключи изцяло връзките със затворническия труд.

" За страдание в света няма толкоз мощна система, която да подсигурява нулев риск от непозволено държание ", съобщи компанията пред Агенция Франс Прес.

ИКЕА съобщи, че " не приема никакъв насилствен, рабски и затворнически труд " и че доставчиците би трябвало да съблюдават стандартите, в това число конвенциите на Международната организация на труда.

" За да проверим дали доставчиците на ИКЕА съблюдават тези условия, имаме добре открит развой ", съобщи компанията и добави, че той включва оценки при доставчиците, инспекция на сходството и следващи дейности по проектите за деяние за " всички несъответствия ".

Според следствието на „ Disclose ”, няколко беларуски компании, които до неотдавна са били в листата на доставчиците на ИКЕА, са си сътрудничили с общо най-малко пет пандиза и наказателни колонии.

Според следствието на Disclose беларуските подизпълнители, в това число „ Моготекс ” и „ Ивацевичдрев ”, са разчитали на затворническа работна ръка от пандизите ИK-2, ИK-4, ИK-9, ИK-15 и Държавно дружество „ Изправително институция №5 ”.

" Това са лагери за насилствен труд, които са изключително жестоки и са известни с това, че в тях се практикуват изтезания, както и отнемане от храна и здравни грижи ", отбелязва френската медия.

В началото на март ИКЕА разгласи, че прекратява активността си в Русия и в нейния съдружник Беларус, а по-късно разгласи, че се изтегля и от двете страни.

В Беларус мебелната компания нямаше магазини, само че съгласно оценките на нейните подизпълнители, в производството на мебели са били заети към 10 000 души, до момента в който в Русия директните чиновници на ИКЕА са 15 000, а тези на подизпълнителите - 50 000.

Базираната в Швеция мултинационална компания, която се управлява главно от холдингови сдружения, регистрирани в Нидерландия, към този момент е била очевидец на следващия скандал, обвързван със затворническия труд.

През 2012 година, след вътрешно следствие, ИКЕА призна, че някои от нейните снабдители са употребявали насилствен труд на политически пандизчии в Източна Германия през 70-те и 80-те години на предишния век.

Вътрешният одит беше иницииран след разкритията на шведска проверяваща стратегия. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Стокхолм / Швеция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР