МБАЛ Надежда“ стартира мащабна и първа по рода си социална

...
МБАЛ Надежда“ стартира мащабна и първа по рода си социална
Коментари Харесай

Кампания за превенция на репродуктивното здраве в болница ``Надежда`` |

МБАЛ „ Надежда “ започва огромна и първа по рода си обществена акция „ Запази вяра “ през октомври. Тя е фокусирана върху опазване на репродуктивното здраве при разнообразни болести, чието лекуване води до неспособност или усложнения в основаването на поколение.

Наред с това, акцията ще подчертава върху предварителната защита, диагностиката и профилактиката на тези болести, както и ще насочи вниманието върху тематики като яйчников запас, проучването му, опцията за заледяване на репродуктивен материал по медицински и обществени аргументи. 

Кампанията „ Запази вяра “ ще е дълготрайна и ще бъде надграждана в обособени стадии за другите фактори, които въздействат отрицателно на репродуктивните качества при дамите и мъжете. Такива болести са онкологичните, автоимунни, ревматоидни, генетични, някои гинекологични и други

Първият стадий на акцията, е фокусиран върху женското здраве във връзка с профилактиката и лекуването на рака на гърдата, предпазване на репродуктивните благоприятни условия на пациенти с онкологични болести, както и оценка на яйчниковия запас, а през ноември – мъжкото здраве.

В рамките на самодейността ще бъде открит профилиран кабинет за запазване на фертилитета и предварителна защита на репродуктивното здраве. В него, като част от акцията, ще се проведат серия от безвъзмездни съвещания и прегледи, в интервала 12.10.2020 – 30.11.2020 .

1. 200 безвъзмездни ехомамографски прегледа, за дами до 40 годишна възраст.

2. 100 безвъзмездни пакета за оценка на яйчников запас с включени хормонални проучвания и ултразвуков обзор при акушер-гинеколог, за дами на възраст сред 28 и 39 години.

Записването за безплатните прегледи ще стартира от 12.10.2020 на – нов уеб уебсайт, особено създаден за акцията „ Запази вяра “.

Ще бъдат извършени разнообразни осведомителни събития – четири уебинара с водещи експерти от МБАЛ „ Надежда “, измежду които доктор Георги Стаменов, проф. доктор Константа Тимчева, доктор Деян Атанасов, доктор Спартак Вълев, доктор Джаудат Макки и други В тях по наличен метод ще се показват тематиките за профилактика и лекуване на рака на гърдата и опциите за родителство след тежко лекуване и ще се дава отговор на пациентски въпроси онлайн.

На 19 октомври в Градската градина пред Народния спектакъл ще бъде открита галерия „ Запази вяра “ с въздействащи фотоси на фотографа Диляна Флорентин и с поддръжката на Столична община. Участници във фотоизложбата са дами, минали през диагнозата рак на гърдата, замразили яйцеклетки преди лекуване или към този момент осъществили фантазията си за родителство.

Те застават намерено с лицата си, с цел да опишат своята история и да дадат повече публичност по тематиката. Към тях във фотосесията се включиха лекари от МБАЛ „ Надежда “ – доктор Георги Стаменов– репродуктивен експерт, проф. Константа Тимчева – онколог, доктор Деян Атанасов - хирург, доктор Настя Балаценко – образна диагностика, Стефка Николова - ембриолог, както и Нана Гладуиш, създател на фондация „ Една от 8 “.

Част от задачите на акцията „ Запази Надежда “ в този първи стадий са свързани с ориентиране на публичното внимание върху навременната профилактика на рака на гърдата. Диагностициран в точния момент, ракът на гърдата е лечим, а при положение на идна химио- или лъчетерапия е значимо младите дами в репродуктивна възраст да проучат опцията за запазване на яйцеклетки или ембриони.

За страдание, постоянно лекуването, през което се постанова да преминат в борбата с онкологичното заболяване, заплашва репродуктивната им дарба. Малко са дамите, които знаят това, когато се сблъскват със страшната диагноза. Малко са лекарите, които насочват тези млади дами към експерти по репродуктивно здраве, с цел да се организира незабавно процедура по заледяване на яйцеклетки или ембриони преди да стартира тежкото лекуване. Не на последно място – битуват разнообразни легенди, че няма задоволително време за процедура по запазване на фертилитет преди старта на главното лекуване или че стимулацията, която е строго характерна за тези случаи, е рискова и би повлияла отрицателно на онкологичното заболяване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР