„МБАЛ „Христо Ботев” – Враца има своето място в областта

...
„МБАЛ „Христо Ботев” – Враца има своето място в областта
Коментари Харесай

Зам.-министър Начева: Държавата гарантира работата на болницата във Враца

„ МБАЛ „ Христо Ботев” – Враца има своето място в региона и Министерство на здравеопазването поставя старания болничното заведение да проработи обикновено. На дневен ред не стои въпросът лечебното заведение да бъде оповестено в неплатежоспособност. Никой няма желание да закрива болничното заведение. Искаме средствата, които се генерират, да отиват за лечебна активност, а не в други посоки, както е ставало няколко години преди мандата на настоящето ръководство”, съобщи при визитата си във Враца през вчерашния ден зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.
Тя организира работна среща с управлението на МБАЛ „ Христо Ботев”, началници на отделения и работещи в лечебното заведение. На срещата участваха още регионалният шеф Малина Николова и шефът на РЗОК – Враца Светозар Симеонов. Заместник-министърът в детайли обясни пред присъстващите ограниченията, които ще бъдат подхванати по отношение на идното преструктуриране на лечебното заведение. Оздравителните дейности включват главно сливане на отделения и оптимизация най-вече на административен личен състав.Тя увери, че са извършени редица срещи с всеки един от кредиторите и е реализирана договореност в идващите три месеца сметките на болничното заведение да не бъдат запорирани.
„ Формирали сме паричен поток, който отразява действително опциите на болничното заведение. Имаме план за приходите от Министерството на здравеопазването и от РЗОК, които сочат, че лечебното заведение може да осъществя близо 977 000 лв. на месец. В рамките на тези средства сме създали прецизно систематизиране на паричните потоци, като 130 000 лв. ще се употребяват за погасяване на отговорностите. Съставили сме съответен проект с всеки един заемодател и е контрактувана каква част ще получава за старите просрочени задължения”, сподели още Жени Начева. Тя посочи, че в случай че се съблюдава този проект, ще са нужни 7 години с цел да се отстраняват просрочените отговорности.
По време на срещата заместник-министър Начева заяви, че здравното министерство е поело ангажимент за обезпечаване на ангиограф, с цел да подсигурява активността на отделението по кардиология. Предстои да се усъвършенства работата на приемните кабинети, тъй че да няма повтаряне на структури и личен състав.
„ Ще се търсят благоприятни условия за усъвършенстване на активността на УНГ, само че тази активност, която е единствена за региона, ще може да се осъществява”, безапелационна бе Жени Начева.
„ Целта на подхванатите дейности е съществуващите структури да бъдат усъвършенствани в оптималната степен. Ако покажем, че този механизъм на работа е естествен ще възстановим и доверието на кредиторите, защото никой няма интерес болничното заведение да не работи или да изпадне в несъстоятелност”, сподели в умозаключение Жени Начева.
Директорът на МБАЛ „ Христо Ботев “ Орлин Цветков увери, че по този начин оферти план на паричните потоци и оздравителния проект по активността на лечебното заведение ще подсигуряват непоклатимост за работещите медици и ще върнат доверието на пациентите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР