Мазнините са най-големият източник на телесна топлина, те вземат участие

...
Мазнините са най-големият източник на телесна топлина, те вземат участие
Коментари Харесай

Кои мазнини имат място в здравословното хранене?

Мазнините са най-големият източник на телесна топлота, те вземат присъединяване и в окислително-възстановителните процеси в организма, в работата на жлезите с вътрешна секреция, защищават от изстудяване и наблягане на тялото.

Мазнините биват от скотски и от растителен генезис, 1 грам мазнини дават към 9. 3 калории. Дневната потребност от мазнини при сдържан климат е 60-80 грама, а при леден 120-130 грама. Колкото точката на размразяване на мазнината е по-висока, толкоз усвоимостта на мазнината е по-лоша (например свинската мехлем и лойта).

Растителните мазнини, за разлика от животинските, са по-богати на ненаситени мастни киселини (незаменими). Те придават на мазнината огромна биологична интензивност сходно на витамините и по тази причина някои ги назовават витамин F.

Установено е, че при дефицит на незаменими мастни киселини по-лесно се развива атеросклероза, усилва се склонността към алергични болести. С придвижване на възрастта потребността от тях се усилва. Растителните мазнини обаче не съдържат витамините А, Д и холестерин.

Ето за какво най-правилното хранене е смесеното, като в ранна възраст мазнините са повече от скотски генезис, да вземем за пример масло, а в преклонна възраст - от растителен генезис. Запържването на мазнините утежнява тяхната усвояемост от организма.

 Кои мазнини имат място в здравословното хранене?

В състава на мазнините има така наречен липоиди. От тях изключително значение имат фосфолипоидите, които влизат в състава на всички кафези и изключително в клетките на нервната система.

Лецитинът е липоид, който защищава от развиване на атеросклероза и мастно изродяване на чернодробните кафези. Богати на лецитин са соята, зърнените храни, жълтъкът на яйцето и други. Холестеринът е различен значим липоид, който влиза в състава на всички кафези.

Около 80% от него се образува в организма, а към 20% се внася в храната. При нарушение на неговата обмяна той се отсрочва в стените на кръвоносните съдове, от което се развива атеросклероза.

Особено богати на холестерин са животинските черва (мозък, момици, ядки и др.), жълтъкът на яйцето, животинските мазнини, какаото и др.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР