„Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана

...
„Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана
Коментари Харесай

Кунчев: Маймунската шарка вероятно тръгва в Европа от парти на хомосексуални мъже


„ Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше потвърдена при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко огромни интернационалните празненства. Вероятно там е станало ефикасното предаване “.

Това сподели в изявление за предаването „ Тази заран “ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му е малко евентуално да се трансформира в пандемия поради по-трудния метод на предаване.

„ Това не е въздушно-капкова зараза – не е задоволително да беседваме с някого или да сме в една стая с него, с цел да се заразим. Контактът, който е нужен, е много по-интимен, по- стеснен – човек би трябвало да има вероятно полови връзки, нескончаем контакт кожа в кожа, с цел да може да стане това предаване маймунската тресчица “, изясни доцент Кунчев.

Кунчев подсети, че болестта е познато от 60 година, само че като локална зараза за някои региони на Африка. Има и ваксина, която се създава в Дания. В множеството страни обаче не е налична, защото няма регистрирани случаи на болестта.

На Балканите се приказва за едни случай – в Словения, надали ще се наложи всеобща имунизация, разяснява основният епидемиолог на страната.

„ Нщо хубаво в цялата история е, че този вирус генетично се е разделил на два огромни клона – един, който се популяризира в Централна Африка – най-много в Конго. Той е много гибелен – над 10% от инфектираните умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския “, изясни епидемиологът.

Относно ковид доцент Кунчев разяснява, че най-застрашени не престават да са хората, които не са имунизирани. Според него на този стадий не е нужна четвърта доза от имунизациите.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР