„Майкрософт приключи успешно съвместния проект с „Фейсбук за прокарване на

...
„Майкрософт приключи успешно съвместния проект с „Фейсбук за прокарване на
Коментари Харесай

"Майкрософт" прокара интернет кабел от САЩ до Испания през Атлантика

„ Майкрософт " завърши сполучливо взаимния план с „ Facebook " за пробутване на интернет кабел в Атлантическия океан, който свързва крайбрежието на американския щат Вирджиния с град Билбао на брега на Испания, оповестява Technews.

Кабелът „ Мареа ", положен по дъното на океана, е дълъг 6500 километра и тежи 4500 тона. Неговата пропускателна дарба е 160 терабита в секунда, което е 16 млн. пъти повече от междинната скорост на домашна интернет линия и еквивалентно на 71 млн. едновременни гледания на видео с висока резолюция.

Кабелът се състои от 8 оптични нишки, предпазени с обвивка от няколко пласта - меден, пластмасов и водонепроницаем. Близо до крайбрежията кабелът е подложен в специфичен предпазен кожух, само че в огромна част от маршрута лежи на дъното на океана.

Огромната пропускателна дарба на кабела ще удовлетвори възходящото търсене на интернет и облачни услуги, отбелязва „ Майкрософт ". Според проучване на Brookings, към 2020 година достъп до интернет ще имат 5 милиарда души, или два пъти повече, в сравнение с сега.

По-голяма част от интернет трафика минава по кабели, прокарани по дъната на океани, с цел да свържат континентите в мрежа. Излизането от строя на части от тази мрежа може да повлия извънредно отрицателно на връзките по света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР