Майките на деца с увреждания поставиха палатките пред Министерски съветМайките

...
Майките на деца с увреждания поставиха палатките пред Министерски съветМайките
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания поставиха палатките пред Министерски съвет

Майките на деца с увреждания сложиха палатките пред Министерски съвет
Майките на деца с увреждания оповестиха гражданско непокорство, поставяйки три палатки на бул. „ Александър Дондуков ” в центъра на столицата и блокираха придвижването, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Протестиращите майки от „ Системата ни убива ”, които от месеци са на палатков лагер пред постройката на Народното събрание и които оповестиха, че митингите им няма да спрат до момента в който не се одобри законодателството в областта на хората с вреждания, сложиха три палатки и в непосредствена непосредственост до Министерски съвет. „ Това е нашето гражданско непокорство ”, заканиха се майките.

"Явно пред Народното събрание им омръзна да ни гледат", обявиха още протестиращите и оповестиха, че възнамеряват палатките да станат най-малко 40 - ще ги наредят по плочките към ЦУМ. Заявиха и че ще нощуват на булеварда и ще блокират придвижването.

Поредният митинг на майките на деца с увреждания, който се организира в сряда вечер пред Министерски съвет, насочи недоволството на родителите и против премиера Бойко Борисов, който не е спазил поетите обещания и поради неналичието на действителни промени.

Под прозорците на премиера пристигна и омбудсманът Мая Манолова, съгласно която на срещата във вторник в общественото министерство е направена значимата крачка. Тогава с изключение на общественият министър, върху проекта за деяние по приемане на законодателството на хората с увреждания подписите си поставиха министърът на финансите Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова, представители на самодейността „ Системата ни убива “, както и представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания. Въпреки че проектът планува доникъде на месец декември законодателството да бъде признато от Народното събрание, митингът на майките продължава.

Проблемът ще бъде решен, когато законите са признати. Майките бяха задоволително ясни да кажат, че ще стоят на митинг, до момента в който се одобри и последният текст, което ще се случи, както пое ангажимент държавното управление, доникъде на декември, обявиха протестиращите дами.

Една от майките – Весела Одажиева, съобщи, че няма да правят отстъпка от настояванията си, средствата да се разходват транспарантно и дейно и да се съблюдават правата на хората с увреждания. „ Искаме най-накрая да ни чуят, че не става въпрос единствено за пари, а за тяхното вярно разпределение. Вчера постигнахме тези обещания да бъдат сложени на една хартийка. Питаме, дали тази хартия е по-тежка от думата на един министър председател и няколко министри и вицепремиер ”.

Един от уредниците на безсрочния митинг Вера Иванова съобщи: „ Ние още веднъж сме на митинг, тъй като не имаме вяра ”. Според нея срещата в министерството с отрасловите министри Бисер Петков и Владислав Горанов не може да се дефинира като по-оптимистична. „ Нищо по-добро няма, до момента в който не успеем да се преборим за живота на децата, няма да се откажем, в случай че би трябвало ще зимуваме на улицата ”, съобщи Иванова.

На въпрос на БГНЕС за какво са недоволни от премиера, Иванова съобщи: „ Борисов ни излъга. На 1 октомври трябваше да има закон. Премиерът би трябвало да си поеме отговорността ”, безапелационна е дамата.

[i]БГНЕС напомня, че съгласно проекта за деяние на 11 октомври планът на Закон за хората с увреждания би трябвало да влезе за разискване на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той би трябвало да бъде прегледан от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), а на идващия ден да влезе за утвърждение в Министерски съвет. На 19 октомври проектозаконът към този момент би трябвало да влезе в Народното събрание. [/i]

[i]Законопроектът за персоналната помощ, за който омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки упорстват е подаден в Народното събрание още през месец юни. [/i]

[i]Двата закона могат да бъдат дефинитивно признати доникъде на месец декември т.г. и да влязат в действие от началото на идната година. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР