Майка осъди община Пловдив за 10 000 лева заради падане

...
Майка осъди община Пловдив за 10 000 лева заради падане
Коментари Харесай

Майка осъди община Пловдив за 10 хил. лв заради падане на дете от катерушка


Майка осъди община Пловдив за 10 000 лв. поради рухване на дете от катерушка, оповестяват от Plovdiv24.bg.

Сумата съставлява обезщетение за неимуществени вреди – болки, премеждия и неудобства, в следствие от травматично увреждане, претърпяно на 31.03.2019 година, породено при рухване от оборудване за игра на детска площадка, стопанисвана от Община Пловдив, находяща се в междублоково пространство в регион " Южен “. Общината ще би трябвало да заплати и разходи по делото, в размер общо на 640 лв..

По делото е посочено, че през 2008 година Районното кметство построило единствено три от оборудванията на мястото на случая - детска люлка откъм източната страна на Сграда, пясъчник и пързалка, на южната страна на посочената постройка. Освен посочените, на площадката се намирали и други уреди - сферично оборудване /кълбо/, предопределено за катерене и оборудване с форма на транспортен съд, сложени преди тези от 2008 година

По делото са събрани гласни доказателства посредством разпит на бащата на детето. В показанията си той удостоверява, че е участвал на случая на площадката пред блока, в който живеят. Свидетелят, майката на детето и други родители седели на пейката до площадката, която е най-много на два метра от катерушката, на която щерка му е паднала. Посочва, че щерка му, играейки, се хванала да се превърти, само че се изпуснала и паднала на лакътя.



Посочва още, че катерушката съставлява железна структура, с три листа, изправени на височина, по които има напречни греди, за които децата се хващат и се катерят. Детето паднало от най-ниската греда. Опитала се да направи кълбо напред, превъртяла се и паднала на ръчичка. Посочва, че образно е видял какво се случва и първи се е притекъл.

Свидетелства, че на катерушката е нямало ограждения. Нямало табели или инструкции по какъв начин да играят децата на детската площадка. Нямало сложена настилка на пода, непосредствено била закрепена на земята. Също по този начин сочи, че дамите били седнали на скамейка, мъжете били против тях, а безусловно против тях била катерушката. Наблюдавал детето. Видял по какъв начин се превърта и пада и отишъл да я вдигне.

След случая закарали щерка си в УМБАЛ, където било открито строшаване на ръката, при което било незабавно оперирано, под цялостна анестезия. Били сложени две игли и гипсова шина. На 3 април изписали детето от болничното заведение, на която дата имало рожден ден и отменили същия. Поканили у дома, като открил друго държание на щерка си. Уплахата ѝ била огромна. Детето отказало да посещава и детско заведение.

След интервенцията то получило оток, трябвало да държи ръката непрекъснато изправена, което създавало огромна компликация. При промяна на марлята при персоналния доктор детето показало нападателно държание, крещяло и се тресяло от боязън, и до свалянето на иглите на 7 май детето не разрешило да му сменят марлята. То станало затворено. Излагат се условия и по отношение на второто постъпване на детето в болница на 7 май, преди интервенцията то се тресяло от боязън и плачело.

След изписването от болничното заведение, незабавно почнали рехабилитация, при което детето изпитвало боязън. През този интервал родителите са се грижили за детето в обличането, къпането и храненето. Към момента то разпъвало ръката на 180 градуса, само че не желало да я движи повече от това. На ръчичката на детето останал голям 10-сантиметров белег.

В производството е признато умозаключение на съдебно-медицинската експертиза. Според заключението на специалистите, от наличните медицински документи се установявало, че на 31.03.2019 година при рухване от детска катерушка детето е получила строшаване, което е несъмнено като закрито строшаване на горния завършек на раменната кост /хумерус/. Това строшаване е наложило намерено наместване на счупените фрагменти и железна остеосинтеза на последните. Поставена била мека превръзка, след 40 дни детето още веднъж било прието в болница и металните тела – отстранени. Последвала рехабилитация и оживление на лявата ръка.

Съдебният специалист смята, че оздравителните процеси са завършили в границите на 5-6 месеца.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР