Майка на дете със специални образователни потребности (СОП) се оплака

...
Майка на дете със специални образователни потребности (СОП) се оплака
Коментари Харесай

Майка на дете с аутизъм се оплака от дискриминация в училище

Майка на дете със специфични просветителни потребности (СОП) се оплака в обществената мрежа " Facebook ", че е помолена от директорката на учебното заведение, в което е признато, да потърси друго учебно заведение за него. Директорката отхвърли да е имала подобен диалог.

Синът на Надежда Данабашева е с диагноза детски аутизъм и 91% неработоспособност. Той през днешния ден е записан в първи клас на 32 СУ " Св. Климент Охридски " в София, само че майка му към момента не е решила дали да го остави там, или да търси друго учебно заведение за него. Пред " Дневник " тя описа, че е огорчена от отношението на директорката, която пробвала да я убеди, че ще е по-добре да сина й да го запише в профилирано учебно заведение.

Кой подкрепя децата със СОП

" Не знам дали е записан, аз документите подадох, само че нямам записка, че е записан ", сподели Данабашева пред " Дневник ". Директорката на учебното заведение Нели Костова удостовери, че детето е признато и записано в първи клас. Приети за новата образователна година са още 13 първокласници със специфични просветителни потребности, сподели още тя пред " Дневник ".

Майката обаче съобщи, че записващите новоприетите деца служителки на учебното заведение са й споделили, че са върнати още доста родители на деца със специфични просветителни потребности по повода, заради която е върната и тя - записка за приключена предучилищна група в детската градина.

" Понеже Борис не е приключил такава защото по закона за приобщаващото обучение е на независим проект и е приключил група за деца със със специфични просветителни потребности, депозирам документите от тази група и заповедта от Инспектората, че Борис има потребност от подкрепяне ", написа тя. Директорката персонално й споделила, че детето не може да бъде записано без такова уверение. По думите на Данабашева задачата е да се затруднят родителите на такива деца.

От 112-та детска градина " Детски свят ", която е с интегрирано образование, са създали компромис и са дали уверение за приключена подготвителна група за сина й. Така Надежда Данабашева успала да събере всички нужни документи и да ги подаде в период. В същия ден била извикана на диалог първо в кабинета на психолога на учебното заведение, която желала подробна информация за диагнозата и държанието на детето, а след това - в директорския кабинет, където била помолена от шефа и още две дами да откри друго учебно заведение за детето си.

Къде да учи дете с аутизъм

" Три дами се пробваха да ме убедят, че ще е по-добре за детето да иде в профилирано учебно заведение. Опасенията им бяха, че той ще скапва дисциплината на класа, макар моята подготвеност всеки ден с него да върви в учебното заведение човек, който да чака в коридора и да го успокоява при потребност ", описа майката пред " Дневник ". " Да, само че дисциплината към този момент ще е нарушена ", споделила й директорката.

" Разбирам, че моето дете ще скапе техния имидж на елитно учебно заведение и ще намали триумфа на класа. Но в учебното заведение имат на щат екип от експерти, които са му нужни - психолог, логопед и ресурсен преподавател ", сподели майката. По думите й учебното заведение е изцяло квалифицирано за работа с деца със специфични просветителни потребности, само че не желае да си скапва спокойствието.

" Първият ден майката е върната, тъй като е нямала цялостния набор от документи, само че втория ден детето е записано ". Разговор с психолог се води, защото той ще би трябвало да работи от първия ден с децата със специфични просветителни потребности. При нас са признати 14 такива деца ", сподели още Костова. Според нея разказът на майката не дава отговор на истината и тя не е била молена да търси друго учебно заведение за детето си. Костова сподели, че през днешния ден е била в отпуск.

Помолени за коментар, от министерството на образованието и Регионалното ръководство на образованието - София-град дадоха обещание, че ще ревизират случая.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР