Майка и дъщеря от Бойчиновци са задържани в Монтана за

...
Майка и дъщеря от Бойчиновци са задържани в Монтана за
Коментари Харесай

В Монтана задържаха майка и дъщеря, развалили магия


Майка и щерка от Бойчиновци са арестувани в Монтана за машинация на жена от регионалния град, при която сякаш разваляли магия, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана.

Задържаните дами са на 70 и 46 години. Преди десетина дни по-възрастната се срещнала инцидентно с 26-годишна жена от Монтана и съумяла да я убеди, че ѝ е направена магия, която би трябвало да се скапе. В поредност от няколко срещи от 16 до 23 януари младата жена предала на майката и дъщерята 1370 лв. и чифт златни обеци. На 24 януари имало поредна среща, при която жертвата се усъмнила и алармирала на полицията. Тя предала 50 лв., които след това криминалистите разкрили в едната от измамничките. Открити били и 1020 лв. от другите пари, а също мобилните телефони, с които били реализирани контактите с жертвата на измамата.

По случая е формирано досъдебно произвеждане по член 209 от Наказателния кодекс, следствието на измамата продължава под наблюдението на прокуратурата, оповестиха от полицейската дирекция в Монтана.

Преди две седмици с решение на съда с непрекъсната мярка беше арестуван мъж на 29 години от село Дондуково в община Брусарци, за който беше потвърдено, че е прибрал парите на жертвите от няколко телефонни измами, станали в края на декември 2022 година в Монтана, Лом и няколко близки до тях села. При въпросните три измами бяха дадени към 15 000 лв..

В област Монтана имаше взрив на телефонните измами в интервала 2015 - 2020 година. Тогава измамите бяха 40-50 на година, като имаше случаи с дадени едновременно по 30 000 - 40 000 лв.. В някои години вредите от измамите доближиха до 250 000 - 300 000 лв.. През тези години имаше няколко хванати измамници, само че в множеството случаи бяха залавяни техните помагачи, които прибират парите от жертвата. Имаше и неоправдателни присъди за измамите, само че част от тях останаха неразкрити.

С цел секване на телефонните измами полицията в Монтана създаде брошури с инструкции по какъв начин хората да се предпазят от тях. Брошурите бяха публикувани в целия район посредством пощенските станции, кметствата и общините, пенсионерските клубове и държавните администрации. След това измамите понижиха, като през 2021 година имаше 10, а през 2022 – четири, множеството от тях в края на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР