Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в

...
Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в
Коментари Харесай

Мая Манолова пред Lupa.bg: Няма да седнем на една маса с мутрите в политиката!

Мая Манолова е родена на 4 май 1965 година в Кюстендил. Народен представител от Българска социалистическа партия и „ Изправи се! Мутри, вън ” в общо 6 състава на Народното събрание, някогашен омбудсман, през днешния ден Манолова е един от водачите на новата групировка „ Левицата ”. Коалицията се припознава като опция на Българска социалистическа партия и на всички леви хора, изгубили пътя си поради трусовете в столетницата и роенето на лявото у нас. Манолова е лидер на „ Левицата ” в 23-и МИР София и във Варна. Омъжена за някогашния боен министър и народен представител от Българска социалистическа партия Ангел Найденов. Има щерка Ралица и внуче - Максим.

Дни преди изборите, Мая Манолова беседва искрено с Lupa.bg.

- Г-жо Манолова, коалиция „ Левицата ” изяви предпочитание за ляво обединяване още преди 2 април, само че останалите политически сили в спектъра не дадоха отговор на поканата. Смятате ли, че след изборите има късмет да седнете на една маса с Българска социалистическа партия да вземем за пример?

- В „ Левицата “ мечтаем за ляво обединяване, за разлика от управлението на Българска социалистическа партия, което желае разцепление. Два пъти подавахме ръка, само че без резултат. В същото време към нас се причислиха и други леви партии и организации, интелектуалци, социалисти, ляво мислещи хора, цивилен деятели, които не мислят, че с това управление Българска социалистическа партия е лява. Убедени сме, че в най-бедната страна в Европа, с най-голяма ножица сред богати и едвам оцеляващи има потребност от мощно ляво посланичество в Народното събрание. Българска социалистическа партия, под управлението на Нинова, за 5 години от главен политически фактор се трансформира в пета мощ. Тоест не е мощ, а леснозаобиколим фактор. Затова е нужно ляво обединяване. Защото единствено с общи старания можем да върнем доверието на гласоподавателите. Сигурна съм, че и редовите социалисти също мечтаят за мощно и обединено ляво. Но управлението мисли повече за политическите си кариери, в сравнение с за ползите на левите хора.

- Постоянните рецензии на „ Левицата ” към Българска социалистическа партия и държанието на нейния водач Корнелия Нинова не са ли неприятна услуга за ляво обединяване и устойчиво партньорство след вота въпреки всичко?

- За страдание, автократския модел на ръководство и клиентелизма обезсилват социалистическата партия. В интервал на рецесия, когато работещите хора, земеделските производители, интелектуалците, младите, пенсионерите имат потребност от същински бранител на своите ползи, „ елитът “ на лявата партия се занимава със себе си. В най-демократичната партия, каквато беше Българска социалистическа партия, няма място за партийни елити, властнически водачи и тяхното его. Защото с такова управление една уважавана партия с история се трансформира в история.

А „ Левицата ” като същинска лява групировка не е лидерска, а събира в себе си ярки и мощни персони - Татяна Дончева, Георги Кадиев, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, доктор Цветеслава Гълъбова.

- Преди дни се възмутихте, че Нинова „ си е стиснала ръцете с Бойко Борисов ” и офанзивите на Българска социалистическа партия са против вашата групировка, а не против ГЕРБ. Имате ли данни за подмолни сделки сред столетницата и ГЕРБ?

- „ Хартиената коалиция “ – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се образува пред очите на българските жители като Нинова извърши главната част от заговора против свободните и почтени избори – тя внесе предлагането за връщане на хартиените бюлетини. В края на последния парламент, още веднъж пред очите на жителите, Нинова предложения Борисов в Народното събрание, стисна му ръката и му предложи дружно „ да бранят парламентарната република “. От президента Радев да я бранят. Борисов, който по думите на самата Нинова не е стъпвал от 6 години в Народното събрание, да брани парламентарната република!? И Нинова, която заобиколи решението на Народното събрание, подписвайки покупко-продажби за експорт на оръжие, да брани парламентарната република!? Дали редовите социалисти утвърждават тази прегръдка? И питал ли ги въобще някой в една партия, която до неотдавна беше най-демократичната? А прави ли ви усещане кого нападна управлението на Българска социалистическа партия в тази акция и за кого мълчи? Не ме тормози това, че гневно атакуват нас. Притеснително е, че мълчат за Борисов и за ГЕРБ и Движение за права и свободи.



Мая Малонова е уверена, че " Левицата " ще е част от идващия парламент. В момента всички социологически организации дават сред 4,1 и 4,8% на лявата групировка

- Означава ли това, че „ Левицата ” не би си партнирала с ГЕРБ след изборите, даже в името на осъществяване на политиките ви?

- Нашата позиция е пределно ясна. Връщането на власт на партиите на статуквото е методът мутрите да си върнат още веднъж контрола върху страната. Няма да го допуснем! Няма да поддържаме статуквото, само че не можем да подкрепим и „ обединението на войната “. Хората не желаят експорт на оръжие за Украйна, тъй като считат, че това е бизнес за гибел и ние ще гласуваме изрично срещу.

Хората ясно ни споделиха – желаеме честност, не желаеме корупция, не желаеме далавера, не желаеме задкулисие, не желаеме война. Което значи, че въпреки хората да желаят постоянно държавно управление, те не желаят какво да е държавно управление. По-важно е то да е такова, което няма да ни въвлече във война, нито да върне мутрите на власт. Хората имат потребност от държавно управление, което да се погрижи за главните им проблеми и да направи живота им по-добър – с по-високи приходи, с търпими цени на храните и без корупция. Такова държавно управление бихме подкрепили, тъй като това сме дали обещание на хората. Готови сме да се борим за всяко едно наше заричане – с сила, воля и експертиза. 

- Добре, кои партии и водачи може да допуснете на масата за договаряния за вероятно държавно управление?

- Хората ясно ни споделиха – желаеме честност, не желаеме корупция, не желаеме далавера, не желаеме задкулисие, не желаеме война. Което значи, че въпреки хората да желаят постоянно държавно управление, само че не желаят какво да е държавно управление. По-важно е то да е такова, което няма да ни въвлече във война, нито да върне мутрите на власт. Хората имат потребност от държавно управление, което да се погрижи за главните им проблеми и да направи живота им по-добър – с по-високи приходи, с търпими цени на храните и без корупция.

Такова държавно управление бихме подкрепили, тъй като това сме дали обещание на хората. Готови сме да се борим за всяко едно наше заричане – с сила, воля и експертиза. 

- Окачествихте дясното като „ полюс на войната ”. Как „ Левицата ” ще се бори против този модел, който съзирате?

- Видяхме на какво е способна „ обединението на войната “ – нямат угризения да изнасят оръжие и муниции, колкото ни изискат и за колкото ни натиснат, да ни въвличат във война, която не е наша. Опасяваме се, че страхопочитанието към непознати посолства и загърбването на настояването на болшинството българи за мир може да ни вкара във войната. Все отново сме на 300 километра от касапницата. И както през днешния ден желаят от нас оръжие и муниции, на следващия ден могат да изискат и жива мощ. Длъжни сме да запазим децата си от една непозната война. Ще настояваме за интензивност от идващото постоянно държавно управление пред европейските институции и интернационалните организации за дипломатически старания и час по-скоро мирни договаряния сред воюващите страни. Респект към президента Радев за ясната му позиция за безучастие на Република България в новите оръжейни съглашения на Европейски Съюз.

- Мнозина обаче гледат на групировката с съмнение, защото главните водачи в „ Левицата ” са остарели фрагменти на Българска социалистическа партия, а народът се е нагледал на „ едни и същи ”. С какво ще ги убедите, че „ същите ” са разнообразни и милеят за нацията?

- През последната година се нагледахме на гастрольори в политиката. Все млади, нови, образовани в чужбина. Видяхме ги какво могат – изкушиха се от корупционни схеми, вкараха медиаторите и комисионерите в газовите покупко-продажби. И сътвориха един куп недомислени решения с отрицателни последствия за България. На мрачно и без разискване „ прежалиха “ „ Марица Изток ”. Обещаха да я затворят през 2026 година Обещаха в проекта за възобновяване да извадят българските семейства на свободния енергиен пазар – т.е. да им усилят така и така скъпия ток още няколко пъти.

В предния парламент видяхме и други нови обединения, които през цялата акция обещаваха, че няма да изнасят оръжия за Украйна и първото им гласоподаване в Народното събрание беше „ за “ оръжието. Искат ли хората такива „ нови “ политици?

Да, основните лица в „ Левицата ” не са нови, само че имаме ясни биографии и дела, които хората знаят, че сме защитавали. Знаят, че не се опасяваме, не се отхвърляме и може да се разчита на нас. Заедно с младите в лявото обединяване, които изнесоха голям брой борби, макар младостта си – в кметската акция, по митингите, ние сме мощен и волеви екип.

- Мнозина упрекнаха групировката ви, че е креатура на президента Румен Радев, основана за да разнебити дефинитивно Българска социалистическа партия. Как ще отговорите на тези спекулации?

- Хора с биографии като нашите. Остри камъни и борци по дух мъчно могат да бъдат нечия креатура. Ако ни питате за отношението към президента Радев, то е неведнъж обществено оповестявано: поддържаме последната постоянна и рационална институция - държавникът, който отстоява националния интерес. Д-р Цветеслава Гълъбова беше съпредседател на инициативния комитет, който го издигна за втори мандат. Подкрепяме и положителните решения на служебното държавно управление – твърдата ръка във връзка с „ Лукойл ”, акцията против спекулантите на храни, обществените търгове за газ, инспекциите на комерсиалните вериги.

Правителството чу и оцени нашата идея за понижаване цените на храните – таван на надценката за съществени хранителни артикули. Затова ние поддържаме и ще поддържаме всяко потребно за хората деяние на президента и на служебното държавно управление. Категорични сме, че безпринципната, братоубийствена война, която управлението на Българска социалистическа партия води против президента Радев е самоунищожителна. Затова „ разнебитването “ на Българска социалистическа партия е резултат от дейностите на управлението, а не от основаването на „ Левицата ”. Както прочее и загубата на 700 000 леви гласоподаватели за 5 години.

- Хората се умориха от избори и обещания. Как ще съумеете да мотивирате електората да избере точно " Левицата " на изборите, а не да остане вкъщи или да отиде „ за гъби ”?

- Нас хората ни познават. В работата ми като омбудсман съм помогнала на доста хора от разнообразни обществени групи. Водила съм борби за всеки човек и за решаването на всеки проблем. С другите водачи на „ Левицата ” дружно бяхме с месеци на площадите, с цел да разбием модела на Борисов и корупцията. Комисията по проверката в парламентите, в които участвахме, свърши повече работа от 40-те антикорупционни органа, които съществуват в страната. Хората знаят, че можем, че имаме храброст и темперамент да се борим до дъно. Тези, които до през вчерашния ден не гласоподаваха, тъй като не виждаха в Българска социалистическа партия лява опция, в този момент имат нас. Имат избор с номер №14 на 2-ри април.

- Работа е на гласоподавателя да реши, само че въпреки всичко какво демонстрира вътрешната социология на „ Левицата ” - влизате ли в Народното събрание и с какъв %?

- Вижте, към този момент не е въпрос на „ дали “, а тъкмо с какъв брой мощна група „ Левицата ” ще бъде част от идващия парламент. Дори благосклонните към богатите партии социологически организации признават, ще сме част от идващия парламент. Разчитаме на мощна поддръжка на 2 април, с цел да бъдем мощна парламентарна група, която да се бори за жителите в тези турбулентни времена и да побеждава за тях.



Тази година " Левицата " отиват обединени на изборите на 2 април и са безапелационни, че ще са част от идващото Народно сърбрание

- Масово нацията изпитва боязън от въвеждането на еврото, спекулира се доста с бъдещата валута като гилотина за джоба на елементарния човек. Има ли мотив за терзания и действителни страхове от повишение на цените стремглаво?

- Позицията ни за влизането на България в еврозоната е ясна – ще приемем еврото тогава, когато сме подготвени и отговаряме на условията. Тогава, когато догоним по стопански напредък и стандарт на живот развитите страни в Европа. С приемането на еврото в този момент семействата и бизнеса ще платят висока цена, непостижима в изискванията на рецесии.

- Други политически обединения са срещу Коледните и Великденски добавки, на които се радват пенсионерите у нас, макар че сумите са мизерни. „ Левицата ” счита ли да продължи тази процедура или ще реализирате други благоприятни условия за подкрепяне на възрастните хора?

- На фона на ниските приходи и голямата инфлация, изяждаща всяко малко нарастване, добавките за Коледа и Великден са единствената мярка, която разрешава на възрастните хора да посрещнат малко по-спокойно потребностите си по празниците. Те изрично ще бъдат непокътнати. Докато бях омбудсман, започнах инициативната „ Великден за всеки “ за обезпечаване на ваучери за храна за пенсионерите, които не получават великденски надбавки.

- Цените на храните са една от най-наболелите тематики. Предлагате основаването на надзорен център против спекулата и нелоялната конкуренция в бранша. Предвиждате ли този орган освен да изобличава нелоялни практики, само че и да глоби и то със съществени суми, изключително огромните вериги магазини?

- Органите, които би трябвало да пресичат картелите, произвола на монополите и да пазят потребителите несъмнено не си правят работата. Затова ще предложим основаването на един мощен надзорен орган – КОНПИ за цените на храните, който ще разобличава спекулата и нелоялната конкуренция. Този орган ще работи на терен и ще постанова драконовски наказания и за веригите, които извиват ръцете и на производителите, и на потребителите с нелоялни практики.

Настояваме веригите да са задължени да поставят етикет с две цени – доставна и продажна; да се афишират за недействителни всички контракти, които карат производителите да заплащат спомагателни такси като рекламни брошури, такси за размер или разкриване на нови магазини и всевъзможни други смазващи клаузи.

- Добре де, само че какво печели купувачът, когато види етикетът на продажната и доставната цена на една стока в супермаркета, откакто по този начин или другояче ще би трябвало да заплати тази на магазинера?

- Важно е хората да знаят къде какви надценки има и сами да вземат решение от къде да пазарят и от къде – не. Убедена съм, че самите магазини ще са по-внимателни и няма да поставят фриволно голословни надценки. Тогава ще стане транспарантно и ясно, че когато доставната цена е 11-12 лв., а кашкавалът се продава за 30 лева и от горната страна, това няма връзка с производството, а е резултат на алчността на търговците и прекупвачите да употребяват икономическата обстановка, с цел да натрупат свръх облаги. Истинското решение за високите цени е въвеждането на таван на надценката – 5% за 10 продукта от главните хранителни групи. Редно е във веригите да има най-малко едно на ниска цена мляко, сирене, месо, яйца, самун. Правителството предлага и на други 50 продукта надценката да бъде 10%. Дали това се извършва, ще се ревизира на терен и ще се постановат наказания. А дотогава с нашата акция „ Не на златните яйца и на кашкавала на златни цени “ ще активизира цивилен напън против спекулантите и злоупотребите с непазарни цени.

- Много партии дават обещание двойна междинна заплата и двойна пенсия за 4 години. Ако вашите обещания не се осъществят, по какъв начин партията ще понесе отговорност пред гласоподавателя - нещо, което у нас политиците не вършат?

- Нашето предложение е не половината от междинната заплата да е таван на минималната, а минималните приходи да се стремят към издръжката на живот в страната, която по данни на синдикатите към този момент е 1351 лева Да подсигуряваме, че няма да има работещи небогати и с приходите си ще можеш да покриваш сметките си, да си купиш умерено храна, медикаменти. И да няма пенсии под линията на беднотия.

За да можем да ги осъществяваме, се борим за допустимо по-силна група в Народното събрание и за обществено болшинство, което да отбрани интереса на хората. Аз не се тормозя от носенето на отговорност, постоянно съм го правила в първо лице само число. Дори когато се кандидатирах за кмет на София и изборите бяха откраднати от ГЕРБ благодарение на кримиконтингента, не се върнах назад в омбудсманския кабинет, а продължих борбата против едноличния модел и поддръжката на гражданските дела.

В " Левицата " сме все хора с биография и с имената си и през времето сме потвърдили, че можем да носим отговорност - и аз, и Костадин Паскалев, и Татяна Дончева, и Георги Кадиев, Валери Жаблянов, доктор Цветеслава Гълъбова.

- Как минава един ваш ден? Разкажете и нещо за себе си отвън политиката.

- От години моето всекидневие е извънредно динамично и от дълго време не съм имала доста време за отмора. Няма ден, в който времето да ми стигне за всички задания, които съм си сложила. Когато си „ открадна “ малко свободно време, наложително го извозвам със фамилията – с Ангел, децата и внуците. Обичаме да вършим напълно естествени неща – да се съберем у дома или да прекараме деня на открито. Макси към този момент е огромен и постоянно самичък предлага места, които желае да посетим дружно – парка с динозаврите или роботите, вървим на цирк. Но неделята с или без внуците стартира с обичаната на Ангел закуска – мекици с домашно сладко.

- Имате ли време за внучето си или работата и политиката изяждат цялото Ви всекидневие?

- Нямам толкоз време, колкото ми се желае. Бях си дала обещание, че в случай че не съм най-хубавата майка, ще съм най-хубавата баба. Засега не ми се получава. Затова пък имам страховит внук, който упорства да го доведат в офиса и към този момент се е трансформирал в част от колектива. Помага доста и работи – рисува занимателни картинки за каките и батковците и преподрежда папки.

- Знам, че не пропускате пости. Семейството Ви пости ли дружно с Вас?

- Постът е персонално решение. Аз съм набожен човек, ежедневната молитва в черква за мен е наложителна. Постя от години и фамилията ми е привикнало, че тогава подготвям основно постни ястия. Всъщност същинският мурафет е да сготвиш вкусна храна без месо, само че несъмнено, не ми пречи да подготвям месо за другите, което не пробвам.



Малкият Макси и баба му Мая боядисват дружно яйцата за Великден

- Съпругът Ви като че ли от ден на ден страни от политиката. Обсъждате ли работата си с него или не носите задължения вкъщи?

- Обсъждаме непрекъснато, а в последно време и постоянно спорим. Той има голяма експертиза в региона на сигурността и защитата. Ръководител е на подобен център. Чете непрестанно и е най-информираният човек, който познавам. Което не пречи да диспутирам с него и да имам лично мнение.

- Ще заведете ли внука си до урната на 2-ри април? Той осъзнава ли коя е баба му или го държите надалеч от политическите си изяви даже от тв приемника?

- Майка му го води. Той „ гласоподава “ към този момент няколко пъти последните години. При това гласоподава машинно. Миналата година имаше една смешна преживелица – негов другар го беше попитал „ Баба ти в новините ли работи, че я дават по малкия екран? “. А тази акция добросъвестно беше приел листовки на други партии и беше питал за смут на майка си: „ А баба къде е? “.
ТЕМА преди 3 часа 1456 преди 3 часа 380 преди 5 часа 1430
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР