Мауербах. Образованието и възпитанието в толерантност е една от най-важните

...
Мауербах. Образованието и възпитанието в толерантност е една от най-важните
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева пред колегите си от ОССЕ: Нека се борим с радикализацията чрез образование и икономическа перспектива за младите хора

Мауербах. Образованието и възпитанието в приемливост е една от най-важните стъпки за битка с радикализацията при младежите. Това може да стане благодарение на гражданското общество, което да сътвори атмосфера на доверие и разговор в другите обществени групи - нещо, което никое държавно управление не може да реализира единствено. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към първите дипломати на страните от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), които се събраха на неофициална среща в австрийското градче Мауербах. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Министър Захариева направи изявление по време на кръглата маса на тематика „ Превенция на екстремизма и радикализацията, водещи до тероризъм ”.
В обръщението Захариева благодари за Австрийското председателство на ОССЕ и нейния сътрудник Себастиан Курц, че са повдигнали тази значима тематика, и регистрира отличното съдействие сред органите на реда и граничните управляващи на страните-членки на организацията. Тя акцентира какъв брой е значимо да продължат полевите задачи на ОССЕ на Балканите и в Черноморския район - в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Черна гора, Република Македония, Молдова, Украйна и Армения.
Първият ни посланик посочи и че в битката с радикализацията би трябвало да има друг метод към мъжете, дамите, момчетата и девойките. „ Жените имат изключително значима роля при предварителната защита и в битката с екстремизма, прерастващ в тероризъм. Въвличането им в образованието и работата с локалните общности е значима стъпка ”, сподели Захариева. В противоположен случай дамите може да се окажат мощно оръжие в ръцете на терористите – и като причинители, и като помагачи.
Българският вицепремиер съобщи, че в района на Западните Балкани формалното и неофициалното обучение би трябвало да бъде употребявано дейно за поощряване на интеграцията, толерантността и плурализма от най-ранните детски години. Тези старания са немислими без помощта на медиите, както и посредством насърчаването на рисковите и маргинализирани групи да бъдат стопански и политически дейни, сподели още Захариева.
По време на пленарната сесия на форума в Мауербах българският вицепремиер посочи, че механизмите за съдействие в областта на сигурността, с които ОССЕ разполага, са сложени в риск заради намаляващото доверие. Кризата в Украйна и другите спорове в географския обсег на ОССЕ не престават да са мощно предизвикателство за европейската сигурност и в този момент е значимо повече от всеки път да се опираме на правилата на ОССЕ за териториален интегритет, бистрота и възпиране от принуждение, добави Захариева.
Вицепремиерът приветства и напъните за реализиране на консенсус по избора на нов общоприет секретар на ОССЕ, както и на ръководители на трите самостоятелни институции към организацията - шеф на Бюрото за демократични избори и права на индивида, Представител по свободата на медиите и Върховен комисар по националните малцинства.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР