Матео Ренци Матео Ренци, който обяви миналата седмица, че се

...
Матео Ренци Матео Ренци, който обяви миналата седмица, че се
Коментари Харесай

Матео Ренци продължава да изключва споразумение с Движение Пет звезди


Матео Ренци

Матео Ренци, който разгласи предходната седмица, че се отдръпва като водач на левоцентристката Демократическа партия, отхвърля към момента всякакво съглашение с спечелилите на парламентарните избори в Италия, създадени на 4 март, съобщи Франс прес, като се базира на изявление на Ренци за в. " Кориере каузи сера ".

" Не съществува държавно управление, ръководено от Движението " Пет звезди ", което може да получи доверието на Демократическата партия ", сподели Ренци, потвърждавайки несъгласието си за реализиране на вероятно съглашение с Движението " Пет звезди ", станало първа политическа партия в Италия, откакто завоюва 32,7 % на изборите.

Ренци не планува и съдружно съглашение с десницата, ръководена към този момент от крайнодясната партия Лига на Матео Салвини и получила 37 % на изборите.

" Няма да сме патерица за никого и ще останем там, където ни сложиха жителите, в съпротива ", сподели Ренци.

Демократическата партия завоюва едвам 18,7 %. Ренци разгласи, че подава оставка като неин общоприет секретар, само че сподели, че не възнамерява да я напусне.

Ръководството на Демократическата партия възнамерява да се събере по-късно в понеделник, с цел да стартира процедура по установяване на нов общоприет секретар. Няколко водещи фигури в партията показаха сходно на Ренци мнение и отхвърлиха какъвто и да е съюз с Движение " Пет звезди ". Подобна концепция обаче се пази от малцинствена секта в партията.

Президентът на Италия Серджо Матарела би трябвало да стартира съвещания за ново държавно управление при започване на април. Миналата седмица той прикани италианските политически водачи да проявят отговорност. Този апел бе незабавно пояснен от медиите като покана към Демократическата партия да реализира съглашение с антисистемната партия Движение " Пет звезди ".

" Призивите за отговорност са постоянно потребни, само че те са отправени към най-големите парламентарни групи ", сподели Ренци. Според него спечелилите на изборите би трябвало да опитат да сформират държавно управление, включително между тях.

" Движение " Пет звезди " и обединението, ръководена от Матео Салвини имат правото и може би задължението да опитат. Защитниците на суверенитета на Италия имат същата стратегия по въпроса за имунизациите, Европа, имиграцията, налозите и бюрокрацията. Нека сформират свое държавно управление, в случай че съумеят ", сподели Ренци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР