Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев коментира в студиото на

...
Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев коментира в студиото на
Коментари Харесай

Математик от БАН: Омикрон ще е доминиращ у нас до средата на януари, но той се кара леко

Математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев разяснява в студиото на " България Он Еър " обстановката с ковид у нас и по света.

" Имаме доста връзки с Англия, не знам контролът да е затегнат. Прекарва се леко, по какъв начин да го забележите... Човек не подозира, че има Омикрон. Хората се завръщат за празниците, въпросът е какъв брой е човекопотокът. Едно 30 000 служащи и студенти ще се върнат ", изясни той в студиото на " България заран ".

Проф. Кунчев чака осезаемо повишаване на броя на инфектираните след празниците. Математикът даде образец с Англия и ограниченията, които взима Обединеното кралство. Очаква се там поради Омикрон да починат още сред 25 хиляди и 75 хиляди души.
" Англия с огромно забавяне вкара локдаун и доста добре си научи урока. Сега локдаунът у нас беше на 21 октомври. Основни пострадали бяха учебните заведения. Тестовете са доста значимо нещо. Всички възпитаници към този момент са проболедували няколко пъти коронавируси. Минава леко, само че не им пречи да го популяризират ", уточни проф. Кунчев.

Омикрон ще бъде преобладаващ вид доникъде на януари. Ще има пета вълна, само че тя ще бъде по-лека от предходната, предвижда той пред Bulgaria ON AIR.

" Имаме малко над 700 хиляди, които са прекарали вируса. Умножаваме по 5 - имаме 3,5 млн., които са се срещнали с вируса. Изследванията на китайските учени демонстрират, че след деветия месец хората стават все по-уязвими, става реинфекция. Имаме 1,8 млн. двойно имунизирани. 800 хиляди от тях бяха имунизирани до края на юни. 1 млн. са с благонадежден имунитет. Стават към 4,5 млн. Въпросът е какъв брой е популацията на България. Остават към 1-1,5 млн. податливи на болест ", пресметна математикът.

Според него сме съумели с рационален и непълен локдаун да понижим броя на инфектираните. Основен спад очаквайте май месец, означи проф. Кунчев.

" Положителната прогноза е, че Омикрон се прекарва леко. Може петата вълна да е по-лека като смъртност и тежко превозване. Няма смъртен случай след Омикрон ", приключи оптимистично проф. Кунчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР