Математика за феите е силен, емоционално наситен и човечен роман

...
Математика за феите е силен, емоционално наситен и човечен роман
Коментари Харесай

„Математика за феите“ - свеж прочит на житейския път на Ада Байрон (предложение за четене)

„ Математика за феите ” е мощен, прочувствено кондензиран и хуманен разказ за една изключителна жена, която в очебийно мъжкия теоретичен свят на Англия и Европа от първата половина на XIX век е запечатала своето име в аналите на математическите открития.

Дъщеря на фамозния и абсурден стихотворец Джордж Байрон, тази забавна, интелигентна и красива дама, родила три деца, унизена цялостен живот от деспотичната си майка, се усеща по-удобно измежду числата, в сравнение с в тесния корсет на британската аристокрация, към която принадлежи.

Ада, графиня Лъвлейс по мъж, слага своята пристрастеност към математиката пред блясъка на благородническата си купа. Подвластна прочее и на мощни любовни трепети, тя основава първата стратегия за прототипа на днешния компютър, преди да угасне от рак в разцвета на креативните си сили. Наричат я първата програмистка в историята.

За създателя

Мексиканският публицист Франсиско Х. Хагенбек е роден през 1965 година. Следва архитектура, по-късно се ориентира към литературното занятие.

Твори в най-различни жанрове – създател е на повече от 10 романа (исторически, детективски и в жанр ноар), сюжети, комикси, детски четива и други

Носител е на редица влиятелни национални и интернационалните награди, измежду тях испански, френски и латиноамерикански.

Изявява се и в региона на романизираните биографии, притеглен от живота на забавни персони като мексиканския композитор и артист Агустин Лара и популярната художничка Фрида Кало.

„ Математика за феите “ е въодушевен и пресен прочит на житейския път на една забележителна жена - надарената математичка Ада Байрон.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР