Масуд Барзани Двете големи кюрдски партии в Ирак влязоха в

...
Масуд Барзани Двете големи кюрдски партии в Ирак влязоха в
Коментари Харесай

Двете големи кюрдски партии в Ирак влязоха в открита война


Масуд Барзани

Двете огромни кюрдски партии в Ирак влязоха в открита война след триумфа на иракските сили против бойците им в северната провинция Киркук. Функционери на партията " Патриотичен съюз на Кюрдистан " (ПСК) упрекнаха президента на иракския самостоятелен регион в " кражба ".
Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК) отпред с Масуд Барзани - президента на Иракски Кюрдистан, и ПСК, основан от умрелия наскоро Джалал Талабани, са в отколешна омраза. През 90-те даже са воювали между тях.

Референдумът за самостоятелност на Иракски Кюрдистан от 25 септември още веднъж разпали бойния им дух.

Допитването бе " наложено със мощ ", твърди Ала Талабани, депутатка от ПСК в багдадския парламент. Президентът Барзани отхвърли да се вслуша в мнението на част от кюрдите, предложили отсрочване на референдума и договаряния под егидата на Организация на обединените нации, както и в предложенията за ходатайство от страна на иракския държавен глава, кюрда Фуад Масум.
" Докато ние бранехме кюрдския народ, Масуд Барзани крадеше нефт и се мъчеше да завоюва повече въздействие ", упреква го Лахур Шейх Зенги, координиращ антитерористичните старания на кюрдите в провинция Сулеймания, цитадела на ПСК.

" Занапред няма към този момент да жертваме синовете си поради трона на Масуд Барзани ", прибавя той в официално съобщение.

Поел управлението на ДПК, учредена от татко му, Масуд Барзани бе определен през 2009 година за президент на самостоятелния регион. Четиригодишният му мандат бе продължен през 2013 година с две години от Народното събрание. Той остана на този пост, откакто активността на националното заседание бе замразена поради политически различия.

Срещнал решителна опозиция от съперниците си, той съобщи, че не желае да се кандидатира за президент, само че след референдума сътвори Висш политически съвет на Кюрдистан и го оглави. Чрез този орган, предопределен " да урежда последствията от вота и връзките с Багдад и прилежащите страни ", Барзани се стреми да задържи властта си над самостоятелния регион, настояват критиците му.

" Предателство "

Лидерите на ПСК имат чувството, че заради болестта на своя съперник Джалал Талабани, прекарал инсулт през 2012 година и умрял в края на септември, Масуд Барзани е взел всички решения независимо.

Тъй че след отхвърли му да разисква резултата от референдума и да върне на Багдад инфраструктурните обекти, които кюрдските бойци лишиха от армията по време на светкавичната атака на групировката " Ислямска страна " през 2014 година - по-специално в противоречивия район Киркук, следен на доктрина от Багдад, - ПСК договаря скрито с иракския министър председател Хайдер Абади.

" Някои от водачите ни подкрепиха новото разполагане на държавни сили в Киркук ", почнало през нощта против понеделник, съобщи да вземем за пример за Агенция Франс Прес почитан функционер на ПСК в Киркук.

" Те улесниха влизането им, без да има конфликти (...) Абади бе предизвестил в навечерието на референдума, че ще заповяда влизане в Киркук (...), само че някои кюрдски водачи подцениха тези апели ", добави той.

" При това ДПК и командването на пешмергите (кюрдски бойци, бел. АФП) не обърнаха внимание на бойците (от ПСК), ситуирани в Южен Киркук, и не ги доставиха с нужните оръжия ", уточни същият функционер.

Както да вземем за пример съобщи един от висшите командири на кюрдите по южния фронт, кюрдски бойци са се изтеглили от някои позиции, откакто " бяха убити десетина пешмерги ".

" От няколко дни повтаряхме, че не сме задоволително добре въоръжени, само че никой не ни чу ", сподели този пълководец.

А командването на пешмергите в Ербил упрекна " някои функционери на ПСК " в " изменничество и подкрепяне на заговора ".

" Медиите на Масуд Барзани ни упрекват ", дава отговор Ала Талабани, само че " никой не знае къде са парите от петролните кладенци, които партията на Барзани държи от юни 2014 година ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР