Масовото тестване на учениците, за което в момента се проучват

...
Масовото тестване на учениците, за което в момента се проучват
Коментари Харесай

Тестването на учениците разбуни духовете още преди да е започнало

Масовото тестване на учениците, за което сега се изследват нагласите на родителите, провокира брожения още преди въобще да е стартирало. Анкетите, които вчера получиха стотици хиляди майки и татковци с въпроса дали са съгласни детето им да бъде тествано с антигенен тест за ковид, разбуниха съществено духовете и в случай че съдим по гневните мнения в обществените мрежи, то и тук, по сходство на тестванията при учителите, здравното министерство ще удари на камък. От близо 90 000 учители в системата на образованието едвам 22 хиляди (или 24%) се съгласиха да бъдат проверени за съществуване на COVID-19, а от тях позитивни бяха едвам 45 души.

В края на предходната седмица здравният министър разгласи, че МОН ще изследва настройките и на родителите за тестване на учениците. Именно от тях ще се желае позволение за осъществяване на теста, който въпреки всичко е инвазивен и не изключително прелестен. Целта на всеобщото тестване на учениците е да се види скритата заболяваемост в учебните заведения и като цяло да се добие " по-голяма сигурност с оглед продължение на присъственото образование " (по думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов).

Много родители обаче се чудят дали да се съгласят да бъдат тествани децата им, а и нямат отговори на редица въпроси - кой ще прави проучванията, ще участва ли преподавател при тях, трябва ли да се тестват деца, които потвърдено са изкарали ковид и в последна сметка - каква е задачата на проучването, което ще е само една моментна фотография на ситуцията, а тя още на следващия ден може да се промени.  Коментарите в обществените мрежи варират от разумни въпроси без отговор през разсъждения доколко са безвредни самите проби според от лицата, които ги вършат, или какъв брой са мъчителни, и стигат до искрено груби нападки.

Според анонса, съпровождащ анкетата и изпратен от редица шефове до родителите, проучването е анонимно и " има за цел да откри мнението на родителите за провеждането на бързи антигенни проби измежду учениците за съществуването на зараза от COVID-19 ". " В актуалната епидемиологична конюнктура възобновяване на присъственото образование в учебните заведения е съпроводено с съмнения, подозрения и терзания, свързани с заплахата от заразяване. Проблемът визира освен учителите и учениците, само че и членовете на техните фамилии. В общ интерес е установяването на действителното положение на разпространяването на болестта . Бързите антигенни проби за установяване на причинители на заразни болести се употребяват в здравната процедура от доста години. Резултатите са подготвени в границите на един час. Изследването се прави по избор, а за малолетни или малолетни лица - единствено със единодушието на техните родители или настойници ", прочетоха през вчерашния ден родителите.

Въпросите обаче заваляха един след различен. " Кой ще тества децата? Кога и къде? В наличието на здравно лице от учебното заведение и на преподавател, който да приготви децата или непосредствено ще им бръкне в мозъка през носа? Каква е задачата на тези проби? Резултатите ще се дават самостоятелно на родителите или ще влизат в медицинския картон на учениците? Ако детето ми е прекарало Коронавирус, целесъобразно ли е и по кое време да му се направи тест?  Какво би следвало, в случай че му открият антитела? ", пита Мая Цанева във " Facebook ". Тя се чуди защо МОН и Министерство на здравеопазването не са се сетили да създадат малко напътствие, листовка, брошура с отговори на тези въпроси или да дават телефон, на който родителите да си зададат въпросите, а са поискали бърз отговор на въпрос, който съгласно тях е без правилен отговор.

" Уважаеми министър Вълчев, вместо да обикаляте тв студия и медии с неразбираеми отговори на 1001 въпроси, седнете с екипа си и помислете вие по какъв начин ще отговорите на този бърз въпрос за час и половина, в понеделник, когато множеството родители са на работа. Доколкото знам, самият Вие сте родител на възпитаник. Ще бъдете ли спокоен чужд да бърка в носа на сина Ви, без Ваше наличие или без наличие на преподавател? Ето концепция - за какво не предоставите опция за безвъзмезден бърз антигенен тест при персоналния доктор на детето, или в неговия кабинет, в среда и с хора, които ученикът познава ", предлага Цанева.

" Една моментна картина, която безусловно на идващия ден може да се промени. Разбирам да има огнище в даден колектив. Но безцелни всеобщи мероприятия като това са леко безмислени ", счита родител. " Този тест ще е негативен, в случай че няма клинична картина ", споделя различен родител за антигенните проби, които фактически се предлагат от медиците да се вършат през първите 5 дни от началото на признаците на даден човек, защото рядко хващат вируса, в случай че той се кара безсимптомно. 

От групата " За качествена и новаторска просветителна система " незабавно започнаха да събират въпроси, които да изпратят до институциите. Сред тях са кой, къде и как ще тестват децата, какъв брой постоянно, има ли медицински противопоказания за теста, какъв брой време е " годен " резултатът, къде и по какъв начин ще се вижда той и тъй наречените " Ако пробата е позитивен, това ще докара ли до нуждата от потвърждаването му посредством PCR тест и в случай че " ДА " кой ще го заплати и надлежно къде ще го тестват детето ", питат още родители. Както и какво ще стане, като се види действителната картина:  " Х брой деца ще са заболели, те ще си отидат у дома под карантина. След две седмици картината ще е друга. Пак ли ще ги тестват? ".

Спорове има даже и за това дали анкетите, които бяха пуснати в понеделник и би трябвало да се попълнят експресно до през днешния ден - вторник - до 12 ч., са просто проучване на настройките на родителите, или представляват и предоставяне на единодушие, т.е. след тях ще се пристъпи и към действително деяние - тестване на съгласилите се.

 

" ЗА "

" Какъв е казусът, никой не ни притиска , в случай че желаеме - даваме единодушие, в случай че не - не даваме ", смята родител. " Нямам концепция за какво съгласно вас е безсмислено, само че това е процедура в доста страни. Тестване през няколко дни - карантина за позитивните. Т.е. единствено здрави в учебно заведение ", изяснява различен. " Няма по какъв начин при пламнала София РЗИ да дава подробни пояснения на всеки родител поотделно ", споделя и трети.

" Как да се спре разпространяването на болест като или на някого не му се дават пари, или не му се стои под карантина, или му накривена шапката. Това е толкоз безобидно, че съм учудена от нежеланието за тестване ", е написал мнението си родител. " Когато става въпрос за здраве би трябвало малко да се стегнем. Вече стана ясно, че новите варианти засягат повече и децата и всичко се прави с концепцията НАШИТЕ деца да се опазят, а не някой да изкара пари. Проверявайки децата с теста, преди да влязат в класната стая се минимализира рискът от разпространяване на вируса в учебно заведение и се усилва шанса отдалеченото образование да бъде отстранено ", споделя и различен.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР