Масово съхнене на ясеновите дървета се наблюдава в Североизточна България.

...
Масово съхнене на ясеновите дървета се наблюдава в Североизточна България.
Коментари Харесай

Полезащитните пояси в Добруджа масово съхнат

Масово съхнене на ясеновите дървета се следи в Североизточна България. Полезащитните уреди са застрашени от изгубване, в случай че не се вземат незабавно ограничения. Процесът съгласно експертите е необратим, което постанова да се пристъпи към реконструкцията им и залесяване с по-устойчиви типове, осведомят от Североизточното държавно дружество.

От предходната година учени и лесовъди следят повредените пояси и взимат проби от тях. Според експертите аргументите за съхненето са сложни и е време да се вземат по-ефикасни ограничения.

При пробовземането са открити два типа корояди и други вредители, като до две седмици ще завърши проучването на последните взети проби и тогава учените ще разгласят дефинитивно всички патогени и вредители, които унищожават едни от най-важните полезащитни уреди в Североизтока. Част от пробите ще бъдат изпратени за разбор в лаборатории и зад граница.

Очаква се още този месец с казуса да бъде осведомено и управлението на Изпълнителната организация по горите.

Част от поясите ще бъдат възобновени със средства по плановете „ Земите и горите на орела “ и „ Горите на Североизтока “.

Подробности чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР