Масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно

...
Масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно
Коментари Харесай

Фекални води погубиха близо 20 тона риба в язовир „Засмяно“

Масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно е породено от изпускане на нечисти води от свинекомплекс в региона, съобщи БНР.

По предварителни данни близо 20 тона е умрялата риба в язовира. Това е породено от фекални води, изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово.

Свинекомплексът е стопанисван от компания, от която са споделили, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е предизвикало екологичната злополука.

Следващите дни следва повишение на температурата и обстановката ще се усложни, заяви Дилян Иванов - представител на арендатора на язовира.

„ Местният комплекс в Любен Каравелово изпуска нечисти води, които се вливат в нашия язовир и тонове риба умря. Изпуска тонове фекални води. За първи път се случва. Сезирахме институциите, те са ангажирани шест-седем институции, не са взели проби (от водата – б.р), което е най-големият парадокс, взеха проби от рибата. Голяма част е унищожена. Ще има правосъден риск, тонове умряла риба, екологична злополука. Не е по силите на концесионера да я извози и да я обработи “, сподели той.

По брега на язовира в действителност има изхвърлени тонове умряла риба. А това е обичано място на варненци и предпазена екологична зона, която към този момент, уви, няма да може да се употребява.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР