Масовият арест в ЛГБТК клуб във Венецуела предизвика недоволство заради дискриминацията

...
Иначе беше обикновена вечер в Avalon Club, бар и сауна,
Коментари Харесай

Иначе беше обикновена вечер в Avalon Club, бар и сауна, популярни сред ЛГБТК общността във Валенсия, третият по големина град на Венецуела.

Музиката свиреше, напитките течаха и гостите се наслаждаваха на помещенията за настаняване, които включваха ресторант, стая за пушачи и салон за масаж.

Но същата вечер, на 23 юли, полицията щеше да нахлуе в клуба, изстрелвайки мястото и неговите посетители в светлините на националните прожектори – и предизвикайки въпроси относно ЛГБТК дискриминацията във Венецуела.

Посетители ще разкажат по-късно как полицията е пристигнала с викове „Горе ръцете!“

„Пих едно питие с някои от най-добрите си приятели“, каза по-късно един гост, Иван Валера, пред местните медии. „Помислих, че е шега.“

Но служителите продължиха да събират 33-мата мъже в заведението и да ги задържат в съблекалните на сауната.

Луис – който поиска да бъде идентифициран само с първото си име, за да защити поверителността си – каза пред Al Jazeera, че полицията е казала, че извършва „рутинна проверка“.

„В този момент бях спокоен“, каза той. „Просто мислех, че това е нормална полицейска процедура.“

Но след това полицаите отвели Луис и другите мъже в полицейското управление в Лос Гуайос, община в съседство с Валенсия. На мъжете не е било казано в какво престъпление са обвинени, каза Луис. Напротив, казаха им, че са „свидетели“.

„Тогава започнах да се съмнявам какво се случва“, каза Луис пред Ал Джазира. „Защото защо отиваме като свидетели? Свидетели на какво?“

Едва след като беше принуден да даде мобилния си телефон и да го снимат, Луис осъзна, че е арестуван.

„[Полицията] каза, че имам право на телефонно обаждане“, каза Луис. „Тогава започнах да се чувствам дезориентиран, като какво се случва? Дори не ни казаха, че сме арестувани.“

Във Венецуела да си гей не е престъпление. Но в крайна сметка мъжете бяха обвинени в „непристойно поведение“ и „звуково замърсяване“, наред с други обвинения. Полицията предложи изображения на презервативи и лубрикант като доказателство за предполагаемите престъпления.

В допълнение, снимките на мъжете изтекоха в местни медии, където те бяха обвинени в участие в „оргия с ХИВ“ и запис на порнография. Някои от мъжете, като Луис, преди това не са разкривали публично своята сексуалност.

Но обратната реакция на масовия арест беше бърза. В Каракас и Валенсия избухнаха протести, като демонстранти призоваха за освобождаването на мъжете. Хаштагът #LiberanALos33 или „Освободете 33-те“ също стана вирусен в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter.

Тридесет от мъжете в крайна сметка бяха освободени под „условно предсрочно освобождаване“ след 72 часа в ареста. Другите трима - собственикът на клуб "Авалон" и двама специалисти по масажи - бяха освободени 10 дни след ареста.

Общественото министерство на Венецуела и полицията на Валенсия не отговориха на множество искания за коментар.

Но Тамара Адриан, първият транссексуален законодател във Венецуела и кандидат на президентските избори през 2024 г., каза пред Ал Джазира, че се тревожи за дългосрочните последици, които арестите могат да имат върху правата на ЛГБТК.

„Е, истината е, че този тип действия във венецуелския контекст изпращат много мощно послание към полицията и изпращат много силно послание към съдиите, че ЛГБТ хората могат да бъдат преследвани за това, че са ЛГБТ“, каза тя.

Тя също така обвърза арестите с усилията на президента Николас Мадуро за събиране на подкрепа сред евангелските християни, някои от които имат анти-ЛГБТК възгледи. Евангелистите съставляват поне 17 процента от страната.

„Мадуризмът и чавизмът преживяват най-лошия си момент“, каза Адриан, използвайки термини, които се отнасят до политическите движения при Мадуро и неговия предшественик Уго Чавес. Тя вярва, че Мадуро ухажва евангелистите, за да повиши слабия си рейтинг на одобрение.

Миналия месец, например, законодатели от партията на Мадуро, Обединената социалистическа партия на Венецуела (PSUV), сключиха сделка да се консултират с религиозни групи относно законодателни инициативи, които включват политики, ориентирани към семейството.

Синът на президента, Николас Мадуро Гуера, който пое позицията на вицепрезидент по религиозните въпроси за PSUV през юли миналата година, беше сред лидерите, които се срещнаха с религиозните организации.

Споразумението дойде, след като евангелски църкви и социално консервативни групи организираха протести и паради, насърчаващи „семейните“ ценности, като реакция на Месеца на гордостта, годишния празник на LGBTQ.

За Йендри Веласкес, венецуелски LGBTQ активист, последните събития са сигнал за задълбочаване на отношенията между евангелските групи и правителството на Мадуро.

„Основните представители на щата формират електорален съюз с групи срещу правата“, каза Веласкес. „Вярвам, че арестът на 33-ма души е ескалация на политическата хомофобия и трансфобия, които вече съществуват.“

Докато масовият арест от миналия месец във Валенсия беше забележителен с броя на задържаните хора, това не беше първият път, когато LGBTQ хора бяха произволно задържани във Венецуела.

Между януари 2021 г. и декември 2022 г. организацията с нестопанска цел Observatorio de Derechos LGBTIQ+ документира 11 произволни задържания на ЛГБТК хора, извършени от полицията и държавните сили за сигурност.

Четири от случаите включват актове на изнудване, изтезания и насилие включително физическо, вербално или психологическо насилие. Организацията откри и четири полицейски нападения в места за отдих на LGBTQ през това време.

„През [последните] 20 години не е имало промяна за ЛГБТ общността“, каза Лаура Диб, програмен директор на Венецуела във Вашингтонския офис за Латинска Америка (WOLA), пред Al Jazeera.

Диб приписва липсата на напредък на „отстъпването на демокрацията“ благодарение на Чавес, Мадуро и закриването на организации, които са изправени пред предполагаемо държавно сплашване, като правозащитни групи, независими радиостанции и новинарски издания.

„Ако погледнете дискусиите в законодателната власт през последните 20 години, почти няма дискусии по въпроси като сексуални и репродуктивни права … и защита на правата на LGBTQI“, каза Диб. „И това е резултат от затварянето на гражданските пространства и преследването на правозащитни групи и защитници на правата на човека.“

Венецуела остава една от най-консервативните страни в Южна Америка по отношение на правата на ЛГБТК. Това е една от малкото страни в региона - заедно с Перу, Парагвай, Гвиана и Суринам - които не предлагат правно признаване на еднополовите двойки. А транссексуалните лица все още не могат законно да променят пола си в официални документи.

Въпреки че Венецуела има някои закони за предотвратяване на дискриминация въз основа на сексуална ориентация, критиците казват, че те рядко се прилагат на практика. В случая с 33-мата мъже от Avalon Club главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб препоръча обвиненията да бъдат оттеглени.

Но опитът разклати надеждите на Луис за бъдещето на LGBTQ общността във Венецуела.

„[Случилото се] с нас донякъде потвърждава, че тук във Венецуела не всички сме равни“, каза той. „Тук няма права, тук няма равенство и това го потвърждава.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР