Масови военни престъпления се извършват и от двете страни във

...
Масови военни престъпления се извършват и от двете страни във
Коментари Харесай

„Амнести интернейшънил“ предупреди за военни престъпления в Судан

Масови военни закононарушения се правят и от двете страни във въоръжения спор в Судан. За това сигнализират от Amnesty International. От правозащитната организация настояват, че нарушаванията, осъществени от суданската войска и паравоенните сили за бърза поддръжка, включват полово посягане над девойки на 12-годишна възраст и офанзиви против цивилни. 

 
Последните 3 месеца бяха в действителност тежки за цивилните в Судан. Ситуацията продължава да се утежнява. Както може би знаете, близо 3 млн. души към този момент са вътрешно разселени. Стотици отпътуваха за прилежащи страни. Живеят в тежки филантропични условия, в това число тези, които срещнахме в Източен Чад.
Абдулахи Хасан, откривател от Amnesty International

От 15 април началникът на армията Абдел Фатaх ал-Бурхaн води война с някогашния си заместител - Мохамед Дaгло, който командва Силите за бърза поддръжка.

 
На първо място, се обръщаме към армията и Силите за бърза поддръжка, с цел да кажем, че би трябвало да защитим цивилните и да спрем офанзивите, които са умишлени, безразборни и предизвикват огромни вреди, в това число гибел. Трябва да подсигуряваме, че половото принуждение ще завърши. И че където е имало такова, ще има и заслужено следствие. За да подсигуряваме, че виновните ще бъдат изправени пред съда.
Флавия Мванговия, зам.-регионален шеф от Amnesty International

Боевете се водят главно в столицата Хартум и района Дарфур. Според неправителствени организации жертвите на спора са близо 4000, а разселените - над 3 милиона. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР