Масови антиправителствени протести в десетки градове в Словакия се проведоха

...
Масови антиправителствени протести в десетки градове в Словакия се проведоха
Коментари Харесай

Долу ръцете от демокрацията ни. Защо Словакия е обхваната от масови протести

Масови антиправителствени митинги в десетки градове в Словакия се организираха в четвъртък. В страната сега ръководи съдружното държавно управление премиера Роберт Фицо , което пристигна на власт след.

Гражданското неодобрение ескалира още преди седмица, откакто Фицо стартира проект за промени в Наказателния кодекс и закриване на Специализираната прокуратура , която до момента разследваше закононарушенията, свързани с корупция, проведена престъпност и екстремизъм.

Въпреки че предложенията бяха подложени на съществени рецензии в Словакия и чужбина, държавното управление реши измененията да бъдат признати по ускорена процедура в Народното събрание. Тя не включва публично разискване на законодателните оферти.

По време на първото от общо трите четения на поправката в Народното събрание ръководещото болшинство гласоподава в четвъртък да ограничи полемиката, което също беше наказано от опозицията.

Очаква се второто гласоподаване на промените да се гледа в сряда, а окончателното им приемане да стане факт до края на идната седмица, показва АП.
 Масовите митинги в Словакия започнаха преди седмица.
" Решиха да ни накарат да замълчим в Народното събрание, само че няма да накарат всички вас да замълчите ", сподели Михал Симечка , водач на най-силната опозиционна партия " Прогресивна Словакия ", пред цялостния с протестиращи централен площад в столицата Братислава. <
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР