Президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи

...
Президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи
Коментари Харесай

Президентът и външният министър на Иран загинаха в катастрофа с хеликоптер

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи на страната Хосеин Амир-Абдолахян са починали при злополука с хеликоптер в неделя. Това заяви иранската държавна организация.

Новината идва след няколкочасово на хеликоптера, в което се включиха и прилежащи страни, участваха и дронове.

Информацията за гибелта на Раиси беше доказана от иранския вицепрезидент Мохсен Мансури в обществената мрежа Екс. Очаква се изказване на държавното управление.

Хеликоптерът с Раиси изчезна в провинция Източен Азербайджан в Северозападен Иран в неделя вечерта. Иранската делегация се е прибирала от Азербайджан, където Раиси и азербайджанският президент Илхам Алиев откриха язовир на река Аракс, на границата сред двете страни. В кортежа на иранския президент е имало общо три хеликоптера, два от които се приземяват наред.

Издирването на изчезналия хеликоптер продължи повече от 10 часа. То беше усложнено от дъжд и мъгла, а достъпът на спасителите до мястото на злополуката беше усложнен поради пресечена околност.

Редица страни, измежду които Русия , Азербайджан и Армения , предложиха помощ в издирвателната интервенция. Съобщава се, че вземат участие и военни от Ирак.

Късно вечерта в неделя Кремъл заяви, че съветският президент Владимир Путин е наредил два самолета и хеликоптер с екип от 50 спасители да бъдат изпратени в Иран, с цел да окажат подпомагане.

Рано в неделя Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война - елитното поделение на въоръжените сили на Иран, заяви за откриването на точното място на злополуката. Според фотоси от мястото на злополуката останките лежат на стръмен скат, а хеликоптерът е изцяло погубен.

Раиси е на 64 години. Той е президент от 2021 година Преди това е основен прокурор на Иран и началник на правосъдната система. Смятан е за хардлайнер в опълчването със Съединените и Израел. Президентът в Иран не е държавен глава - страната се ръководи от висшия водач аятолах Али Хаменей . Президентът управлява държавното управление и съставлява страната във външните връзки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР