Маслото представлява млечен продукт, направен директно от мляко или от

...
Маслото представлява млечен продукт, направен директно от мляко или от
Коментари Харесай

С какво да заменим маслото

Маслото съставлява млечен артикул, изработен непосредствено от мляко или от прясна или ферментирала бита сметана. Използва се като фалшификация, за намазване, за печене, подготвяне на сосове или пържене. Маслото е артикул, който всекидневно се употребява в доста елементи на света.

Ако по някаква причина сте решили да изключите маслото от менюто си, то би трябвало да намерите различни негови заместители. А те не са малко.

 Олио

В кулинарията вместо масло може да се употребява течно растително олио. За да избегнете изкуствените заместители, избягвайте артикули, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини.

Най-подходящ сурогат е слънчогледовото олио. В България той е най-консумираният източник на мазнини след маслото. Извлича се от семките на слънчогледите, като най-големите страни производителки са Китайската Народна Република, Русия, Аржентина, Франция, Украйна и Австралия.

Слънчогледовото олио е извънредно богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, чийто % обаче варира фрапантно. Това е огромният му минус.

Натурално, нерафинирано, студено пресовано слънчогледово олио също е вид. Този вид олио е изключитело богато на витамин Е и омега-6 и омега-9 ЕМК, като не съдържа токсични остатъчни сътрудници (киселини) от химични обработки, тъй като в процеса на извличане такива не се употребяват.

 Маргарин

Използва се само в студената кухня - салати, зеленчукови джобове или се прибавя към термично обработени храни, чак когато последните изстинат.

Рафинирано олио пък е уместно за пържене и печене. В диетиката се приема като извънредно нездравословно.

Подходящи заместители на маслото могат да са и растителните маргарини и хидрогенизирани масла ( " безхолестеролни " маргарини).

Маргаринът е изобретен точно за да бъде сурогат на скъпото и дефицитно преди години масло. Открито е през 1869 година от френски химик, по време на чумната зараза и всеобщия дефицит на хранителни артикули.

Тогава маргаринът е създаван от говежди мазнини, мляко и късчета овче и краве виме. През първите години на предишния век обаче, химиците са разкрили метод да сгъстят течни масла с хидрогени благодарение на железни електроди и топлота.

Постепенно в рецептата му за производството са почнали да се използват растителни и рибни масла. Днес се поставят добавки за възстановяване на типа, способността му да се маже и аромата му. Маргарина се счита за " здравословната опция " на маслото за бедните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР