Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в

...
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в
Коментари Харесай

Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система

Маслото от ветивер се употребява необятно в обичайна медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна Африка в продължение на хиляди години. Растението произлиза от Индия - и листата, и корените му имат чудесна приложимост. Ветиверът е прочут като свещена билка, ценена поради вдъхновяващите, успокояващи, лечебни и защитни свойства. Растението е натурален охладител на тялото, което го прави извънредно известно в тропическите страни (в Индия и Шри Ланка е познато като „ масло на спокойствието “).

Ветивер (или chrysopogon zizanioides), е многогодишно растение от семейство Poaceae, в западна и северна Индия е известно като khus. Представлява висока трева, с дълги стебла, тънки листа и кафяво-пурпурен цвят. Корените на растението са доста здрави и дълбоки и даже са употребявани за укрепване на железопътни изкопни работи и диги за попречване на свлачища.

“ Етеричното масло от ветивер се дестилира от корените на растението и съдържа над 100 съставния елемент. Маслото е с кехлибарено-кафяв цвят и е разказано като сладостен, дървесен и опушен мирис. ”

Сред позитивните резултати на маслото от ветивер са лекуване на топлинни удари, болести на ставите и кожни проблеми. Използването на етеричното масло също е метод за повишение на енергийните равнища при изтощеност. Освен това се употребява за изстудяване на тялото по време на доста високи температури, усмиряване на възприятието на тревога и раздразнителност. Има сведения, че ветиверът усилва либидото и оказва помощ при бодърствуване.

Повече за потребните дейности на маслото:

Мощен антиоксидант - Антиоксидантите са субстанции, които оказват помощ за попречване на избрани типове клетъчни увреждания, изключително тези, породени от оксидативен стрес. Някои изгоди от потреблението на богати на антиоксиданти храни и билки, включват по-бавно стареене, здрава и сияйна кожа, подкрепяне на детоксикацията на организма. Изследвания демонстрират, че маслото от ветивер има

При белези по кожата – Етеричното масло подкрепя лекуване на белези, като предизвиква регенерацията на кожата и тъканите. То усъвършенства положението на кожата, отстранява тъмни петна, белези от акне и шарка. Също по този начин забавя процесите на стареене, употребява се дейно при стрии, кожни пострадвания и възпаления. Маслото от ветивер е антисептик, което значи, че когато се ползва върху жива тъкан или кожа, понижава вероятността от зараза и убива бактерии. Проучванията демонстрират, че минимална централизация на масло от ветивер е нужна за ликвидиране на инфекции като стафилокок. Употребата е потребна преди и след хирургични процедури и при укрепване на рани и порязвания;

Служи като афродизиак и балансира хормоните - Психичният и физически стрес могат да доведат до загуба на либидо или полово предпочитание. Тъй като е потвърдено, че маслото от ветивер е дейно успокояващо средство, то оставя мозъка и тялото релаксирани, което разрешава да балансирате хормоните си естествено. Качественият сън е измежду най-хубавите естествени способи за повишение на тестостерона, защото маслото от ветивер има успокояващи свойства, то оказват помощ и при бодърствуване. С вярното количество сън, тялото ви стартира още веднъж да усеща естествените и здравословни потребности. Маслото освен е потребно за повишение на равнищата на тестостерона, само че също има нежни естроген-подобни резултати. Той има силата да укрепи женската репродуктивна система и балансира хормоните. Също по този начин оказва помощ при лекуване на менструален дискомфорт като отмалялост, отичане, проблеми с кожата, прочувствени промени, сензитивност на гърдите и спазми;

Подобрява функционалността на тялото - Успокояващите и възстановителните качества на маслото на ветивер също са виновни за стимулиране на имунната и поддържане на нервната система. Овладяването на напрежението влияе върху мозъка, сърцето, храносмилането и всяка друга система в тялото, тъй че естествените средства за тревога, като маслото от ветивер, могат да бъдат извънредно полезни;

Успокоява тревогата и нервността – Благодарение на успокояващите си свойства, етеричното масло се употребява в ароматерапията за релаксация и облекчение на прочувствения стрес, пристъпи на суматоха, контузия, тревога, бодърствуване, нервност и меланхолия.

Има ли странични резултати:

Това етерично масло е изцяло безвредно, защото не е дразнещо и не съдържа токсични субстанции. Тъй като няма задоволително информация за въздействието му при бременност или кърмене, целесъобразно е да се употребява в този интервал.
Може да се употребява за ароматизиране на пространства, за масаж върху тялото в композиция с базово масло (бадемово, масло от жожоба и т.н.). Преди приложимост е добре да извършите тест за сензитивност.
Винаги следете за периода на валидност и четете деликатно листовката със препоръки за потребление на маслото. Ако сте бременна, кърмите, имате свръхчувствителна кожа или желаете да употребявате етерично масло за детето си, първо се консултирайте с ароматерапевт, фармацевт или Вашия доктор.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР