Маслото MCT се използва, като източник на енергия и може

...
Маслото MCT се използва, като източник на енергия и може
Коментари Харесай

7 Ползи за Здравето от MCT Масло, Подкрепени от Проучвания

Маслото MCT се употребява, като източник на сила и може да помогне за намаляване. Освен това може да се бори с бактериалния напредък, подпомагайки контрола на някои неврологични положения.

Спортисти и бодибилдъри избират тази добавка, повлияни от известността на кокосовото масло, съдържащо МСТ.

МСТ маслото се получава от кокосово масло или от палмови ядки. МСТ също участва в храни като млечни артикули. ( 1 ) ( 2 )

Маслото със средноверижни триглицериди (MCT), както подсказва името му, съдържа триглицеридни вериги със междинна дължина. Поради по-късата си дължина MCTs се усвояват по-бързо от по-дълговерижните мастни киселини.

Има четири съществени вида средноверижни мастни киселини: ( 3 )

  • лауринова
  • капронова
  • каприлова
  • капринова киселина

Всяка от които предлага неповторими преимущества. MCT маслото се състои най-вече от каприлова и капринова киселина.

Вижте 7-те евентуални изгоди, от които можете да се възползвате от  включването на MCT масло във вашата диета.

1. MCT маслото може да е от изгода за понижаване на приема на калории

MCT маслото може евентуално да способства за понижена дневна консумация на калории.

С почти 10% по-малко калории от дълговерижните триглицериди (LCTs), открити в храни като зехтин, ядки и авокадо, MCT маслото е по-нискокалорична алтернатива. ( 4 ) ( 5 )

Анализ на 29 изследвания демонстрира връзка сред MCTs и по-ниския банкет на калории, като тези, които употребяват MCTs демонстрират умерено понижение спрямо тези, които избират LCTs. ( 6 )

Въпреки че някои изследвания допускат, че MCT маслото може да подтиква освобождението на хормони, свързани с апетита, като пептид YY и лептин, повсеместен разбор на 29 изследвания не открива поредна връзка сред MCT и тези хормони.  ( 7 )

Въпреки че характерните механизми остават неразбираеми, едно изследване отбелязва, че хората, които употребяват 2 супени лъжици MCT масло по време на закуска, употребяват по-малко храна на обяд спрямо тези, които употребяват кокосово масло. ( 8 )

Въпреки вярванията, че MCT маслото може да провокира чувство за задоволеност или да понижи апетита, общите доказателства в изследванията са лимитирани в поддръжка на резултатите на MCT за понижаване на апетита.

По-нататъшни проучвания могат да хвърлят светлина върху връзката сред маслото MCT и намаляването на калориите.

2. MCT маслото може да повлияе на килограмите

Някои по-стари изследвания демонстрират, че приемът на MCT масло може да способства за понижаване на телесното тегло и обиколката на талията, с евентуални изгоди за попречване на затлъстяването. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Важно е да се означи, че някои от тези изследвания не вземат поради фактори като равнища на интензивност и спомагателна консумация на калории.

Преглед на 13 рандомизирани следени изследвания следи умерена загуба на тегло, загуба на мазнини и понижен размер на тялото с MCT. Авторите обаче показаха опасения по отношение на съмнителното качество на доста изследвания и евентуалното въздействие от финансирането от промишлеността. ( 12 )

Подобно умозаключение беше направено от различен обзор на 11 изпитвания. ( 13 )

МСТ могат да бъдат превърнати в кетони от тялото, служейки като източник на сила въз основата на мазнини по време на невисок банкет на въглехидрати. ( 14 )

За хора на кетогенна диета MCT маслото може да помогне за поддържане на положението на изгаряне на мазнини, известно като кетоза. Докато някои изследвания допускат евентуални изгоди за загуба на тегло, дълготрайните резултати от кетогенните диети остават несигурни. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

3. MCT маслото може да бъде добър източник на сила

MCT се всмукват по-бързо от дълговерижните триглицериди (LCT), характеризиращи се с по-дълги вериги на мастни киселини с повече въглеродни атоми. ( 18 )

Поради тяхната съкратена дължина на веригата, MCTs бързо минават от червата към черния дроб, без да се постанова разграждане на жлъчката, развой, нужен за мазнини с по-дълга верига.

В черния дроб тези мазнини се разграждат за неотложно потребление на сила или се съхраняват като телесни мазнини. Тъй като МСТ навлизат в кръвния поток без авансово разграждане, те служат като незабавен източник на сила ( 19 )

При кетогенна диета МСТ могат да се трансфорат в кетони в черния дроб. Тези кетони могат да обхванат през кръвно-мозъчната преграда, доставяйки сила на мозъчните кафези.

4. MCT може да помогне на тялото да изгаря мазнините за сила

Учените са изследвали капацитета на MCT маслото да пренасочва енергийния източник на тялото от въглехидрати към мазнини по време на подготовка.

В едно по-старо изследване, спортисти, които употребяват 6 грама (около 1,5 чаени лъжички) MCTs с храна преди колоездене, демонстрират наклонност да употребяват повече мазнини за сила спрямо тези, приемащи LCTs, макар че разликата не е статистически значима. ( 20 )

Рандомизирано следено изследване демонстрира, че участниците от мъжки пол, които употребяват MCT, изгарят повече мазнини по време на подготовка, само че този резултат не се следи при участниците от женски пол. ( 21 )

Въпреки че няколко изследвания не са посочили обилни промени в потреблението на мазнини от тялото след банкет на MCT. ( 22 )

Потенциалът за нараснало изгаряне на мазнини по време на подготовка с MCT остава неоснователен. ( 23 )

Резултатите от изследване върху животни допускат, че диета, богата на MCT, може да не попречи на осъществяването на упражненията, за разлика от диета, богата на LCT, която евентуално може да утежни представянето. ( 24 )

Въпреки това, обзор на 13 изследвания при хора откри минимални или никакви изгоди от добавките на MCT за извършения. MCTs не оказват доста въздействие върху потреблението на сила в тялото или други маркери за осъществяване на упражненията. ( 25 )

5. MCT може да помогне за справяне с епилепсията, заболяването на Алцхаймер и аутизма

Изследванията демонстрират, че MCT маслото, дружно с кетогенна диета, може да способства за ръководството на положения като епилепсия, болест на Алцхаймер и аутизъм. ( 26 )

Важно е обаче да се означи, че МСТ не би трябвало да се преглеждат като заместители на медикаменти с рецепта или здравно лекуване. Преди да започнете какъвто и да е режим на добавка, целесъобразно е да се консултирате с доктор.

Епилепсия

Въпреки че кетогенната диета е известна за намаляване, първичната й цел била да се оправи с епилепсията.

Изследванията демонстрират, че гладуването покачва производството на кетони, евентуално намалявайки честотата на епилептичните припадъци. ( 27 )

Като се има поради, че МСТ могат да бъдат превърнати в кетони, те могат да играят роля в лекуването на епилепсия.

Въпреки че съществуват лимитирани изследвания при хора за МСТ и епилепсия, in vitro и изследвания върху животни демонстрират обещаващи резултати. ( 28 )

В малко изследване, възрастни с резистентна на медикаменти епилепсия са имали 42% понижение на пристъпите след прибавяне на MCT масло в продължение на три месеца. Въпреки това са нужни повече проучвания. ( 29 )

Видът на MCT маслото може да е от решаващо значение; in-vitro изследване допуска, че каприновата киселина има по-мощен резултат върху контрола на припадъците, в сравнение с нормалното антиепилептично лекарство. ( 30 )

Друго изследване при плъхове показва, че същият MCT блокира мозъчните рецептори, причиняващи гърчове, макар че са нужни проучвания върху хора. ( 31 )

Ако обмисляте кетогенна диета или MCT масло за епилепсия, първо се консултирайте с вашия доктор. Освен това имайте поради, че кетогенната диета не е подобаваща за всеки и може да сътвори проблеми за дълготрайно придържане. ( 32 )

Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер пречи на усвояването на захарта от мозъка. ( 33 )

Кетогенната диета предлага различен източник на сила: кетони. Това обезпечава гориво за мозъка, като евентуално подкрепя оцеляването на мозъчните кафези с заболяването на Алцхаймер (26).

Изследванията демонстрират, че приоритизирането на МСТ като източник на мазнини в кетогенна диета разрешава на хората да употребяват повече въглехидрати от общоприетата кетогенна диета, поддържайки дейно произвеждане на кетони и правейки диетата по-устойчива.

Освен това, 30-дневно изследване разкри усъвършенствана когнитивност при пациенти с заболяването на Алцхаймер със характерен вид ген (APOE ɛ4-отрицателен), когато одобряват MCT. ( 34 )

Друго изследване откри нараснало потребление на кетони в мозъците на човеци с лека до умерена болест на Алцхаймер, които употребяват 30 грама MCT добавки на ден, достигайки равнища, сравними с млади възрастни, приемащи MCT. ( 35 )

Някои учени допускат, че 20 до 70 грама MCT добавки, в това число каприлова и капринова киселина, могат умерено да облекчат признаците на лека до умерена болест на Алцхаймер.

Мета-анализ на 12 изследвания загатна за усъвършенствана когнитивност при Алцхаймер и МСТ, само че са нужни по-силни доказателства. ( 36 )

Въпреки че е обещаващо, потреблението на MCT масло при заболяването на Алцхаймер изисква по-нататъшно изследване посредством по-дълги и по-мащабни изследвания.

Аутизъм

Има лимитирани доказателства, които допускат, че MCT маслото може да помогне на децата да ръководят аутизма.

реклама

Важно е да имате поради, че доста хора с аутизъм не поддържат лечения, ориентирани към това хората да наподобяват „ по-малко аутисти “. ( 37 )

Едно авансово изследване откри, че кетогенна и безглутенова диета с MCT доста намалява държанието, обвързвано с аутизъм. Тази смяна се следи при 6 от 15-те деца, включени в изследването. ( 38 )

Няколко дребни изследвания допускат прочут капацитет за кетогенни диети със или без MCTs за понижаване на аутистичното държание. Необходими са обаче повече проучвания, преди да могат да се вършат изводи. Понастоящем не е известно дали този вид диета е безвредна или има някакви лечебни изгоди за деца с аутизъм. ( 39 ) ( 40 )

Известно е, че слагането на дете на ограничаваща диета носи опасности, в това число недохранване и занимателен напредък. ( 41 )

Ако обмисляте промени в диетата или добавки за вашето дете, постоянно първо говорете с вашия доктор.

6. MCT съдържа мастни киселини, които се борят с бактериалния напредък

МСТ демонстрират антимикробни и противогъбични резултати. ( 42 ) ( 43 ) ( 44 )

Някои откриватели оферират евентуални противовъзпалителни резултати, допринасящи за този резултат, само че са нужни спомагателни изследвания. ( 45 )

Кокосовото масло, богато на разнообразни МСТ, показва 25% понижение на растежа на Candida albicans, постоянно срещана дрожди, причиняваща млечница и кожни инфекции, в по-старо in vitro изследване. ( 46 )

Друго малко изследване разкри, че МСТ понижават инфекциите с Candida при прибързано родени бебета. ( 47 )

Освен това, in vitro изследване акцентира способността на кокосовото масло да инхибира растежа на Clostridium difficile, болестотворна бактерия.

Каприловата, каприновата и лауриновата киселина в МСТ в кокосовото масло може да способства за способността му да понижава растежа на дрожди и бактерии.

В изследване в епруветка необработеното кокосово масло забавя растежа на Staphylococcus aureus, подпомагайки имунните кафези при унищожаването на бактериите. Staphylococcus aureus се свързва с кожни инфекции и евентуално съществени положения. ( 48 )

Важно е да се означи, че огромна част от проучванията върху МСТ и имунната поддръжка са получени от in vitro или проучвания върху животни.

7. MCT може да помогне за ръководство на равнищата на кръвната захар

Някои по-стари изследвания допускат евентуални изгоди от маслото MCT за хора с диабет и метаболитен синдром. ( 49 ) ( 50 )

В малкомащабно изследване от 2007 година, включващо 40 индивида с диабет, ежедневната консумация на MCT масло води до понижаване на телесното тегло, обиколката на талията и инсулиновата устойчивост спрямо тези, приемащи царевично масло, съдържащо LCTs.

Последните изследвания върху МСТ и кръвната захар са дали смесени резултати. Преглед от 18 изследвания, фокусиран върху кокосовото масло, богато на МСТ, разкрива, че потреблението на храна, съдържаща кокосово масло, може умерено да усъвършенства контрола на кръвната захар след хранене. ( 51 )

Обратно, дълготрайната приложимост на кокосово масло демонстрира неподходящи резултати, повишавайки инсулиновата устойчивост, възпрепятствайки контрола на кръвната захар.

В рандомизирано следено изследване, включващо хора с метаболитен синдром, 4 седмици ежедневна консумация на кокосово масло е довела до по-ниска кръвна захар и триглицериди на гладно, дружно с по-висок „ добър “ HDL холестерол. Въпреки това, това също води до нараснали равнища на „ неприятния “ LDL холестерол и общия холестерол. ( 52 )

Въпреки че MCT могат да покажат изгоди за кръвната захар при характерни сюжети, повече доказателства са от значително значение за основаване на постоянни изводи.

Потенциални дефекти на MCT маслото

Въпреки че е известна добавка, MCT може да има някои дефекти.

MCT може да усили рисковите фактори за сърдечни болести

Диетата играе решаваща роля за здравето на сърцето. ( 53 )

Това се случва, като въздейства върху типа и количеството мазнини или липиди, циркулиращи в кръвния поток. Повишените равнища на избрани мазнини са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови болести.

МСТ, категоризирани като наситени мазнини, се свързват с евентуални въздействия върху кръвните липиди, свързани със сърдечни болести. ( 54 ) ( 55 )

Анализ на 16 клинични изследвания разкри, че кокосовото масло доста покачва „ неприятния “ LDL холестерол спрямо нетропичните растителни масла.

Друг разбор на 12 изследвания допуска сходен резултат, показващ, че кокосовото масло може да увеличи LDL холестерола спрямо течните (нетропически) растителни масла. ( 56 )

Докато и двете изследвания демонстрират повишение на „ положителния “ HDL холестерол, което може да бъде потребно, извънредно високите равнища са свързани с опасности за здравето на сърцето ( 57 )

Ограничени изследвания особено изследват MCT масло, само че анализът на 7 рандомизирани изследвания демонстрира по-високи равнища на триглицериди при потребление на MCT масло спрямо други мазнини или масла, като нарасналите триглицериди са свързани със сърдечни, инсулт и чернодробни болести.

От позитивна страна, спрямо някои мазнини от скотски генезис, потреблението на МСТ и кокосово масло може да способства за по-здравословен липиден профил в кръвта.

Освен това MCT маслото може да подкрепи загубата на тегло и мазнини, евентуално намалявайки риска от сърдечни болести.

По-стари изследвания също допускат позитивни резултати върху рисковите фактори за сърдечни болести, като понижени равнища на С-реактивен протеин, когато плъхове са хранени със смеси от рибено масло и МСТ. ( 60 )

Въпреки че е не може дефинитивно да се категоризират MCT като негативни или позитивни за здравето на сърцето, други растителни масла като зехтина имат по-солидни доказателства в поддръжка на изгодите им за здравето на сърцето.

MCT може да подтиква освобождението на хормони на глада

За хората, които се стремят да отслабнат, желанието за угнетяване на апетита е постоянно срещано. Въпреки че някои имат вяра, че MCT могат да допринесат за дълготрайно възприятие на задоволеност, те могат също по този начин да провокират освобождението на хормони на глада при избрани човеци. ( 61 ) ( 62 )

Изследване, включващо човеци с анорексия, сподели, че МСТ покачват освобождението на хормони, стимулиращи апетита, грелин и невропептид Y.

Тези, които употребяват над 6 грама МСТ на ден, създават повече от тези хормони спрямо тези с по-малко от 1 грам дневно.

Въпреки че това може да бъде евентуално потребно за тези, които желаят да усилят приема на калории, остава нестабилно дали нарасналите равнища на хормоните непосредствено водят до нараснала консумация на храна.

Високите дози могат да доведат до струпване на мазнини в черния дроб и други странични резултати

Дългосрочната приложимост на високи дози MCT масло може да докара до увеличение на мазнините в черния дроб.

В 12-седмично изследване с мишки, диета с 50% МСТ води до нараснали чернодробни мазнини, макар едновременното понижаване на общите телесни мазнини и възстановяване на инсулиновата устойчивост. ( 63 )

Важно е да се означи, че такива високи дози не се предлагат и са нужни повече проучвания, с цел да се схванат дълготрайните резултати на MCT маслото.

MCT маслото сега няма дефинирано възможно горно равнище на банкет (UL).

Въпреки това, препоръчаната безвредна горна граница е оптимален дневен банкет от 4 до 7 супени лъжици (60-100 mL). ( 64 )

Дори в по-ниски количества, несъразмерната консумация на MCT масло може да аргументи храносмилателни странични резултати като коремни конвулсии, диария и отичане на корема.

За да се сведат до най-малко страничните резултати, може да се наложи някои хора да стартират с по-малки количества и последователно да усилят приема на MCT с течение на времето.

Като наситени мазнини, MCTs са калорични. За да се поддържа здравето на сърцето, Американската сърдечна асоциация предлага ограничение на приема на наситени мазнини до към 5% до 6% от общите дневни калории, почти 13 грама в диета с 2000 калории. ( 65 )

Препоръчително е да включите MCT масло като част от общия си банкет на мазнини, а не като спомагателен източник на мазнини в множеството случаи.

Често задавани въпроси

За какво е потребно MCT маслото?
MCT маслото е добавка, която доста спортисти и бодибилдъри употребяват, с цел да получат подтик на сила или да поддържат напъните си за намаляване. Смята се също, че оказва помощ при други неща като битка с инфекциите, ръководство на избрани неврологични положения, понижаване на шанса от сърдечни болести и други

MCT същото ли е като кокосовото масло?
MCT маслото не е същото като кокосовото масло. То може да бъде получено от кокосово масло или масло от палмови ядки. Намира се и в други храни като млечни артикули в по-малки количества.

MCT маслото понижава ли мазнините по корема?
Някои по-стари проучвания допускат, че MCT маслото може да помогне за понижаване на обиколката на талията, само че са нужни повече проучвания, с цел да се удостовери това.

Кой не би трябвало да употребява MCT масло?
Хората със сърдечни или чернодробни болести, които обмислят потреблението на MCT масло, би трябвало първо да обсъдят с доктор, защото MCT маслото може евентуално да утежни и двете положения.

Заключение

Средноверижните триглицериди (MCTs) оферират евентуални изгоди за здравето.

Важно е обаче да се вземат поради пълноценните хранителни източници за спомагателни преимущества спрямо добавките.

Недостатъците обаче могат да включват нараснали кръвни липиди и евентуално струпване на мазнини в черния дроб.

Препоръчително е да се консултирате с вашия доктор или регистриран диетолог, с цел да обсъдите евентуалните изгоди и опасности, преди да включите MCT масло във вашия хранителен проект.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР