Масленият тарт има нещо, което никой друг няма - заливка

...
Масленият тарт има нещо, което никой друг няма - заливка
Коментари Харесай

Маслен тарт със заливка от лимонов кърд

Масленият тарт има нещо, което никой различен няма - заливка от лимонен кърд, която го прави неповторим

Необходими Продукти

за лимоновия кърд


● яйца - 3 бр. L
● захар - 150 г кристал
● лимонен сок - 80 мл, свеж, към 2 - 3 лимона
● масло - 56 г на стайна температура
● лимонова кора - 1 с.л. настъргана

за масления тарт


● брашно - 200 г
● сол - 1/8 ч.л.
● масло - 113 г на стайна температура
● захар - 50 г кристал
● яйца - 1 бр. L леко разрушено с вилица
● бадеми - 50 г смлени

за декорацията


● сметана - 200 мл висок %
● захар - 2 с.л. кристал

Начин на подготвяне

Първо се стартира приготвянето на лимоновия кърд.

В купа с телена бъркалка се разрушават яйцата, захар и лимоновият сок. В тенджера за водна баня на умерена температура на котлона се слага купата с яйчената примес и се разбърква непрекъснато с цел да не се сварят яйцата.

Разбърква се досега, в който стартира да се сгъстява сместа и оставя диря по противоположната страна на лъжицата, тъй наречените палто на лъжицата - към 10/15 мин. или до 71 градуса на кухненски термометър.

Сваля се от котлона, охлажда се за няколко минути - към 3/4 мин и се прибавя маслото на кубчета, като след всяко кубче добре се разбърква с лъжица. Лимоновият кърд, откакто е подготвен и е поел маслото, се покрива с домакинско свежо фолио, с цел да не направи коричка. Оставя се да се охлади изцяло.

Маслен тарт:

Фурна - 205 градуса

Тавичка за тарт с ръб и с преносимо дъно.

Хартия за печене, изрязана по диаметъра на дъното на тарта и топчета или фасул за слагане върху хартията.

В купата на миксера или ръчен миксер се разрушава маслото и солта, до момента в който се смесят добре, за към 2 мин. на междинна скорост. Добавя се захарта и се разрушава за към 3 мин. на междинна скорост на миксера - до пухкава и светла примес.

Добавя се леко разрушеното яйце и се разрушава на висока скорост, до момента в който продуктите се смесят изцяло. Наведнъж се прибавя брашното и се разрушава за към 4/5 мин., до момента в който стартира да се отделя от купата на миксера - това е цялостно разбъркване на продуктите.

Тестото се изважда се от купата и се завива в свежо фолио, оформя се на диск и се слага в ледник най-малко за 30 мин. Трябва добре за се е охладило, преди да се работи с него.

След като е охладено добре, леко с точилка се разточва по диаметъра на формата и с нейна помощ се слага в тавичката. Работи се бързо, тъй като това е маслено тесто и омеква за няколко минути.

С пръсти се оформя ръб, без да се издърпва от основата, тъй като при печене основата ще се разпука. Излишното тесто се маха с изострен нож, набожда се с вилица на доста места и се оставя в ледник още веднъж, до момента в който се затопли фурната на нужните градуси.

Поставя се в горещата фурна и се пече за 5 мин. на 205 градуса, изважда се за няколко секунди, с цел да се сложи хартията и топчетата за печене, понижава се фурната на 180 градуса и се пече за към 15 мин., до момента в който ръбовете по края получат прекрасен златист тен и са се отделили от формата.

Изважда се тестото, с цел да се махне хартията с топчетата/боб и се изпича за още 5 мин до златист тен на основата. Изважда се от фурната и се охлажда изцяло.

Преди да се залее с охладения лимонен кърд, се посипват смлените бадеми.

Декорация: сметаната се разрушава на сняг и с пулверизатор се оформят розички. Розичките от сметана може да покрият напълно тарта.

Масленият тарт със заливка от лимонен кърд е доста успешен.

Инфо: joyofbaking

Забележка: Самият лимонен кърд е извънредно прелестен като крем, със мощен усет и приятна киселина на лимон, охлаждащ за топлото време. Може умерено да се употребява за заряд на торти или еклери.

Самото изложение на сладкиша е доста, само че като осъществяване е прелестно и елементарно и най-много бързо се подготвя.

Измервала съм продуктите с електронен кантар, само че умерено може и да са приблизителни, като да вземем за пример маслото да е тъкмо 100 г или солта да е тъкмо една щипка.

Фурната при мен демонстрира точните градуси - 205, само че може да се пече умерено на 200 градуса първоначално, а след това да се понижи на 180 градуса. 50 грама смлени бадеми са към 3 с.л., а в случай че не се разполага сега с тях може и да се пропуснат и 56 г масло за лимоновия кърд умерено може да е тъкмо 50 година Това не е проблем.

Добавям фотоси, с цел да се види по какъв начин и какъв брой е изпечен масленият тарт.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР