Мащабно проучване, публикувано в , установи, че силденафилът – активната

...
Мащабно проучване, публикувано в , установи, че силденафилът – активната
Коментари Харесай

Виаграта намалява риска от Алцхаймер с до 69%

Мащабно изследване, оповестено в, откри, че силденафилът – дейната съставна част във виаграта – съставлява обещаващо кандидат-лекарство за лекуването и предотвратяването на заболяването на Алцхаймер. След като проучват данни за здравноосигурителни искания от над 7,2 милиона души в Съединени американски щати, създателите на изследването настояват, че ищците, които са приемали силденафил, са изложени на съвсем 70% по-нисък риск от развиването на Алцхаймер спрямо тези, които не са.

Виаграта принадлежи към клас медикаменти, известни като инхибитори на фосфодиестеразата. Те подтикват разширението на кръвоносните съдове и карат мускулите към сърцето, дробовете и гениталиите да се провиснал. Използва се най-често при лекуването на еректилна дисфункция и пулмонална хипертония, въпреки че по-стари изследвания демонстрират, че въпросните инхибитори биха могли да подкрепят и лекуването на деменция.

Първоначално създателите от Кливълндската клиника проучват биологичните основи на заболяването на Алцхаймер, с цел да разпознават 13 генетично конролирани физиологични механизми (или ендофенотипи), които се асоциират със болестта. Те откриват, че въпросните 13 ендофенотипа са подвластни от взаимоотношенията сред 351 444 разнообразни протеинови интеракции.

Най-значителната интеракция е сред амилоидите и тау-протеините, за които знаем, че се натрупват в мозъка на пациенти с Алцхаймер и които се считат за главния извършител на заболяването.

Скорошни изследвания демонстрират, че взаимоотношението сред амилоидите и тау-протеините оказва по-голям принос за развиването на заболяването на Алцхаймер, в сравнение с всяка една от тези съставки поотделно. „ Ето за какво ние развихме хипотезата, че медикаментите, които таргетират молекулярното мрежово секване на амилоидите и тау-ендофенотипите би трябвало да има най-голямо евентуален триумф “, споделя доктор Фейсиун Чън, един от създателите на изследването.

Ето за какво откривателите изследват въздействието на над 1600 медикаменти, утвърдени от Агенция за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати върху разнообразни протеини, свързани с заболяването на Алцхаймер, и откриват, че силденафилът пречи на взаимоотношението сред амилоидите и тау-протеините по най-ефективен метод.

На базата на тази своя находка учените проучват данни за здравноосигурителни искания от над 7,2 милиона души и откриват, че ищците, които са приемали виагра, е доста по-малко евентуално да развият заболяването на Алцхаймер през идващите шест години на следене (69% по-нисък риск), в съпоставяне със съответните контролни пациенти, които не са не използвайте силденафил. Едва ли е изненадващо, че по-голямата част от хората, приемали медикамента, са мъже, въпреки че съгласно учените откритията им остават годни даже тогава, когато се вземат поради и пола, възрастта и расата.

Най-накрая екипът употребява стволови кафези, извлечени от пациенти с Алцхаймер, с цел да генерират неврони в паничка на петриева паничка. Оказва се, че когато се добави силденафил, растежът на невроните се ускорява а натрупването на тау-протеини – инхибира. Въпреки че това наблюдаване ни демонстрира евентуалния механизъм, чрез който лекарството съумява да ни защищити от Алцхаймер, откривателите упорстват, че изследването не открива причинно-следствена връзка и са нужни още данни, които да потвърдят успеваемостта на виаграта при лекуване на заболяването на Алцхайемр.

„ Тъй като нашите открития откриват само връзка сред силденафилът и по-ниския риск от развиването на Алцхаймер, в този момент планираме механично изпитване и фаза II рандомизирано клинично изпитване, с цел да проверим причинно-следствената връзка и да потвърдим клиничните изгоди от силденафил за пациенти с Алцхаймер “, споделя Чън - Предвиждаме също по този начин нашият метод да бъде прибавен към други невродегенеративни болести, в това число заболяването на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза, с цел да се форсира процеса на разкриване на медикаменти. "

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР