Мащабният допинг скандал с Русия се пренася към футбола. В

...
Мащабният допинг скандал с Русия се пренася към футбола. В
Коментари Харесай

Допинг скандалът с Русия се пренася към футбола след нов филм на ARD

Мащабният допинг скандал с Русия се придвижва към футбола. В нов документален филм на немската телевизия ARD, излъчен по-малко от месец преди международното, се твърди, че страната е прикривала позитивни проби на футболисти, написа insidethegames.biz.

В основата още веднъж са показания на съветския осведомител и някогашен шеф на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков. Във кино лентата " Руските футболни другари " той показва, че през 2014 година е получил заповеди за пренебрегването на позитивните резултати.

Филмът е изработен от журналиста Ханс-Йоахим Сепелт, който беше в основата на разкритията за манипулирани проби в съветската лека атлетика, откъдето потегли абсурдът. Миналата седмица на журналиста беше отказана виза за международното в Русия. Във кино лентата е включено и изявление с канадския юрист Ричард Макларън, управлявал следствието на Международната антидопингова организация (WADA) против съветския допинг.

Твърдението е, че московската лаборатория е прикрила резултати от проби, взети през 2014 година след мачове в съветските дивизии. ARD показва, че разполага с документ, свързващ номерата на проби с футболистите, на които са.

Според Родченков нареждането за прикриването е пристигнало непосредствено от някогашния министър на спорта Виталий Мутко, който беше и президент на Руския футболен съюз. " Получих заповед от Мутко, че не се нуждаем от позитивни резултати във футбола. Той беше шефът и аз следвах неговите заповеди ", споделя информаторът във кино лентата.

 Допинг абсурдът с Русия се придвижва към футбола след нов филм на ARD
© Reuters

Според изказванието 155 проби на футболисти са били иззети от WADA през 2014 година, в това число някои на играчи от националния тим. Смята се, че ФИФА продължава да проверява тестванията.

В края на предходната година ФИФА е изискала от Руската антидопингова организация (RUSADA) информация за допинг тестванията на 19 състезатели. Тогава съветските медии оповестиха, че измежду тях е и тази на някогашния български национал Благой Георгиев.

В момента съветският народен тим е на подготовка в Австрия. " Сборная " стартира присъединяване си на международното с мача на откриването против Саудитска Арабия на 14 юни на " Лужники ".

Московската лаборатория остава без лиценз. По време на международното допинг пробите ще се изследват в Лозана.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (229)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР