Мащабни сблъсъци бяха регистрирани на таджикско-киргизката граница. Съобщава се за

...
Мащабни сблъсъци бяха регистрирани на таджикско-киргизката граница. Съобщава се за
Коментари Харесай

Пълномащабни бойни действия между Таджикистан и Киргизстан на границата ВИДЕО

Мащабни конфликти бяха регистрирани на таджикско-киргизката граница. Съобщава се за замяна на огън и потребление на тежко въоръжение, в това число бойна авиация и РСЗО.

Причината за спора, по предварителни данни, може да е нападението от страна на Таджикистан на един от секторите на границата. Тогава спорът се разпростра по целия периметър на границата сред страните.

Граничната работа на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан съобщи, че първо Таджикистан е стрелял по Кулунда, Максат и Жани-Жер от Лейлекския регион на Баткенската област. В отговор бойците на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан също разкрили огън.

Таджикистан отхвърля всякакво присъединяване в провокациите и нападението против Киргизстан.

Според формален Душанбе киргизките войски са атакували няколко обитаеми места в Таджикистан, след което Душанбе е отвърнал на огъня.

В 06:45 ч. на 16 септември е регистрирана извънредно тежка конюнктура на границата. В същото време преди два дни беше обявено, че Таджикистан изтегля военна техника към границата с Киргизстан.

В момента се оповестява за краткотрайно прекъсване на военните дейности на границата сред Киргизстан и Таджикистан. В същото време двете страни не престават да трансферират военна техника в граничните региони.

В резултат на спора бяха ранени минимум 11 граничари на Киргизстан. В Таджикистан петима души са импровизирано ранени и един умрял.

Регионът остава под напрежение и съществува риск от нови огромни конфликти.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР