Мащабни разкопки в Олдувайското дефиле са помогнали на палеонтолозите да

...
Мащабни разкопки в Олдувайското дефиле са помогнали на палеонтолозите да
Коментари Харесай

Предците ни живели сред палми и акации преди 2 млн. години

Мащабни разкопки в Олдувайското дефиле са помогнали на палеонтолозите да изяснят, че нашите първи предшественици са живели измежду палми и акации. Под тяхната сянка те са могли да разделят плячката от убиваните от тях жирафи, антилопи и прочие копитни от саваните на Африка, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. PNAS.

„ Нашата находка съставлява най-древният аналог на Помпей, заровен под пепелта на Везувий. Това място също е било заровено от изригванията на вулкан, ситуиран на няколко десетки километра от дефилето. Той е изхвърлил толкоз доста пепел, че това е било задоволително да се покрие съвсем цялата тази територия с гъст пласт от вулканични изхвърляния “, споделя Гейл Ашли (Gail Ashley) от университета Рътджърс (САЩ).

Ашли и сътрудниците ѝ се възползвали от тези „ помпейски “ времена от зората на човечеството, с цел да получат първата в историята на палеонтологията и антропологията цялостна картина на това, по какъв начин са живели нашите предшественици – в какви условия, с какво са се храни и какви животни са ги заобикаляли.

За тази цел учените провели най-мащабните разкопки в разнообразни ъгълчета на дефилето с обща повърхност 25 000 кв. метра. По време на проучването те са изучавали структурата на мостри фосилизирана почва, техния химичен състав, изотопите в растителни и скотски остатъци и други знаци, способни да посочат родовата или видовата принадлежност на флората и фауната на Олдувай преди 1,8 милиона години.

Тези данни помогнали на Ашли и сътрудниците ѝ да изяснят по какъв начин и къде са живели два типа хоминиди, обитаващи дефилето в същото време – първите умели хора (Homo habilis) и парантропите (Paranthropus boisei).

Нашите хипотетични предшественици, както сочат проучванията на учените, са предпочитали да живеят не в саваните, както считали някои антрополози, а в неголеми горички от палми и акации, които са расли на територията на Олдувай преди 1,8–2 милиона години. Съдейки по останките на жирафи, антилопи и други копитни животни в тези горички, първите Homo са се хранели с месо, а освен с растителна храна, и са разделяли плячката на територията на тези гори.

Менюто на парантропите и тяхното място на обитание са били малко по-различни – те са се хранили главно с растителна и много твърда храна, главно папрати, и са живели недалече от водоемите в заблатени територии. Умелите хора, съдейки по разположението на техните лагери, също може да са посещавали тези ъгълчета на Олдувай, само че съгласно учените те надали са живели дълго време там.

Главни врагове и съперници на нашите предшественици в битката за храна са били огромни хищници – лъвове, леопарди и хиени, които също може да са ловували и парантропи и умели хора. Като цяло, както признават откривателите, животът в дефилето е бил доста недопечен за първите хоминиди заради жестоката конкуренция с тези хищни животни. Този фактор може да е бил една от основните движещи сили в еволюцията на нашите предшественици, заключават палеонтолозите.

Източник

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР