Мащабни протести подготвят в началото на есента артистите заради намаляването

...
Мащабни протести подготвят в началото на есента артистите заради намаляването
Коментари Харесай

Артистите подготвят мащабни протести в началото на есента

Мащабни митинги приготвят при започване на есента артистите поради намаляването на бюджета за просвета, заяви ръководителя на съюза на артистите Христо Мутафчиев. По думите му посредством актуализацията на бюджета с един милион и 400 хиляди лв. по-малко ще са парите за бранш просвета.

Стартова заплата от най-малко 1500 лв. за работещите в театралните изкуства и повече пари за просвета изиска Христо Мутафчиев.

В четвъртък от съвещанието на отрасловата парламентарна комисия той е схванал, че не просто това няма да се случи, а средствата в бранша ще бъдат понижени при актуализацията на бюджета.

Затова и началото на игралния сезон ще е съпроводен с митинги и акции на гилдията в цялата страна, сподели Мутафчиев.

" Идеята ни е представленията в цялата страна да стартират с половин час забавяне, като преди начало на зрелище колегите-актьори, подготвени за спектакъла, излизат и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени медии и цялата общност на града, в който работят, с цел да може сътрудниците да опишат за какво стачкуват, какви са техните условия, с цел да може в действителност да стигне до ушите на хората, които имат опцията да вземат някакви решения.

Защото в случай че се окаже, че културата, както те се кълняха, че ще бъде приоритет, още веднъж не бъде превърната в приоритет на държавното управление, това ще бъде следващото държавно управление, от което няма никакъв смисъл. От 30 години към културата няма безусловно никакво отношение ".

Източник: БНР
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР