Мащабна схема за източване на Националния осигурителен институт (НОИ) чрез

...
Мащабна схема за източване на Националния осигурителен институт (НОИ) чрез
Коментари Харесай

Бивша служителка на НОИ източила 3 млн. лв. с фалшиви документи за пенсиониране

Мащабна скица за източване на Националния застрахователен институт (НОИ) посредством подправени удостоверения за пенсиониране и вреди от 3 млн. лева за бюджета разкриха Икономическа полиция и Районната прокуратура в Пловдив.

Схемата е работила от 2016 година до в този момент и съгласно проверяващите е елементарна, само че извънредно ефикасна. Измамата е замислена и осъществена от 62-годишна някогашна служителка на Национален осигурителен институт, напуснала системата през 2009 година и от този момент развивала частна процедура.

Съучастници са били нейната щерка и мъжът, с който живеела на фамилни начала, заяви районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, представен от БНР. По думите му, по време на следствието има опция да се откри, че вредите са доста повече.

Жената се представяла за професионален съветник по правене на цялостна документи за пенсиониране. Набрала много клиенти, на които не им достигал застрахователен стаж и давали на ръка огромни суми, с цел да придобият нужните " точки " за пенсия.

Мнимият професионален съветник обещавал цялостно обслужване. Вместо това обаче, тя задържала парите за себе си, а посредством фалшифицирани пенсионни бланки и печати на от дълго време прекратили активност компании, съставяла документите с пример УП-30, сякаш доказващи изчезналия трудов стаж.

Подправяни са и доста трудови книжки, обясниха проверяващите. Някои от клиентите и в действителност почнали да получават пенсии, само че множеството чакали на вятъра. Случаят е развързан след голям брой тъжби на такива хора до прокуратурата и Национален осигурителен институт, откъдето, дружно с Националната организация за приходите последователно открили измамата. До момента има доказателства за 18 потърпевши, само че броят им ще се усили неведнъж, предвижда районният прокурор.

Преди да напусне Национален осигурителен институт преди 10 години, дамата е съумяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето й по време на ареста през вчерашния ден. Ако бъде наказана за машинация в огромни размери, законът планува наказване от 1 до 8 година затвор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР