Мащабите на бедствието в Либия стават все по-тревожни. Особено засегнат

...
Мащабите на бедствието в Либия стават все по-тревожни. Особено засегнат
Коментари Харесай

Огромни са мащабите на ужасяващата трагедия в Либия

Мащабите на бедствието в Либия стават все по-тревожни. Особено обиден е град Дерна, където цели региони са опустошени от водните маси.

Говорител на вътрешното министерство на източнолибийското държавно управление съобщи, че единствено в Дерна са починали над 5300 души.

Много от жертвите към момента са затрупани под рухналите здания или са отнесени в морето, осведоми АРД.

Достоверни данни за жертвите и изчезналите обаче няма. Вчера здравната работа на Дерна заяви за 2300 починали, само че евентуално жертвите са доста повече, сподели Тамер Рамадан, началник на либийската делегация към Червения кръст и Червения полумесец.

Хората, които са в неопределеност, към момента са минимум 10 000. Над 4000 души са се впуснали в бягство, търсейки избавление от водните маси. До момента избавителните екипи са разкрили повече от 1500 натрупа. Както оповестява либийският портал " Babwat Al-Wasat ", доста от жертвите се поставят в всеобщи гробове.

Жителите на град Дерна разпространиха в интернет видеа, свидетелстващи за големите опустошения. По крайбрежията на излязлата от коритото си река Вади Дерна са рухнали цели жилищни блокове. Многоетажни здания, които са по-далеч от крайбрежията, са разрушени отчасти или са потънали в кал. По данни на градския съвет, ситуацията в града е " отвън надзор " след рухването на два бента.

На място избавителните екипи не престават да търсят оживели, само че поради водните маси доста региони към момента са откъснати от света. Наред с Дерна са наранени градовете Ал-Байда, Ал-Мардж, Суза и Шахат, оповестява Bgonair.

Бурята " Даниел ", която нанесе тежки вреди и в Гърция, връхлетя Либия в неделя. По данни на АРД в северната част на страната в неделя са паднали по 414 литра дъжда на кв.м, написа DW.

След пагубните наводнения с хиляди жертви и Организация на обединените нации ще изпрати помощ на Либия. Работи се взаимно с локални, национални и интернационалните сътрудници, с цел да се обезпечи незабавно нужната филантропична помощ на хората в засегнатите райони, заяви представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Европейски Съюз също е предложил помощ. " Готови сме неотложно да окажем поддръжка на нашите сътрудници на място ", разгласи еврокомисарят по филантропичната помощ и отбраната от произшествия Янез Ленарчич.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР