Мащабен протест и сблъсъци между десетки хиляди демонстранти и полицията

...
Мащабен протест и сблъсъци между десетки хиляди демонстранти и полицията
Коментари Харесай

Много ранени и арестувани след мащабен протест в Букурещ

Мащабен митинг и конфликти сред десетки хиляди стачкуващи и полицията в Букурещ. Румънци, емигрирали в чужбина, се върнаха в родината си за проява за правова страна.
 
В митинга на Площада на успеха в румънската столица и прилежащи булеварди са взели участие по разнообразни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени митинги и в други градове на Румъния. Протестиращите се пробваха да пробият полицейските заграждения пред постройката на държавното управление. Органите на реда използваха сълзотворни гранати и водни оръдия.

Над 200 участници в митинга в Букурещ са получили здравна помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са признати в болница, откакто били обкръжени и пребити от стачкуващи. Други стачкуващи ги защитили от тълпата и ги завели в сигурност при сътрудниците им.
 
Емигриралите в чужбина румънци поддържаха протестните акции за оставка на лявото държавно управление, а някои от тях дойдоха от други европейски страни, с цел да се включат в демонстрациите.

Протестиращите носеха флагове на Румъния и Европейски Съюз и скандираха „ Справедливост, а не корупция ". Исканията им са за разформироване на Народното събрание. Протестиращите упрекнаха ръководещата Социалдемократическа партия в опити да отслаби правосъдната система и упорстват за предварителни избори, държавно управление на технократи, самостоятелност на правораздаването. Искат също и основаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората, съобщи БГНЕС и Дарик.

 

Подразделения на жандармерията започнаха да употребяват сълзотворни гранати и водни оръдия към 23.00 ч. и стачкуващите бяха разпръснати след към половин час от Площада на успеха в Букурещ.

Общо протестиращите имат 20 претенции. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната промяна, системата за обществена помощ. Те упорстват също за развиване на стопанската система, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласоподаване.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди случилото се и съобщи, че вътрешният министър Кармен Дан би трябвало неотложно да изясни методът, по който е управлявала събитията, съобщи Agerpres.

В чужбина живеят към 3 милиона румънци. Някои от тях споделят, че са напуснали родината си поради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР