Машинното гласуване е аутсорсване на изборния резултат на някаква частна

...
Машинното гласуване е аутсорсване на изборния резултат на някаква частна
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК нарисува апокалипсиси заради машинното гласуване и заговори за шпиони

" Машинното гласоподаване е аутсорсване на изборния резултат на някаква частна компания, която внася някакво съоръжение, то се сертифицира. Процесът е комплициран и даже специалистите постоянно не могат да се ориентират във всички тънкости. Един машинен глас коства 55 лв.. Това са разноски. Хартиеният е 70-80 стотинки. За нея няма тъкмо пресмятане ", изясни енергично Димитър Димитров.

“България има интервал, в който се е гласувало с бобени и царевични зърна. Било е още по-евтино. Така или другояче сме в 21 век и има проблеми, които би трябвало да разгадаем. Машинното гласоподаване е опит да се решат два от тези проблеми - да се отстрани субективният фактор при броенето и другият - да се понижат внезапно тези недействителни гласове”, уточни Томов.

" Недействителните гласове не са проблем на изборната администрация. Ясно е, че с тях се спекулира. Ясно е, че 21 век е мъгляво разбиране. Нито Германия, нито Нидерландия не се намират в 20 век, само че са решили, че от позиция на сигурността на изборния развой е добре да няма машинно гласоподаване. Има доста други способи да се реализира единодушие на това, което се брои. Няма страна, която да употребява машини”, безапелационен бе Димитров.

Томов обаче уточни, че образецът със западните страни в Европа, в които няма въведено машинно гласоподаване е нерелевантен. Причината - там има здрави изборни системи и проблеми с изборния развой няма. У нас обаче нещата не стоят по този начин, а това е опит за излаз.

" Ако не считаме Съединени американски щати за страна, значи са николко страните с машинен избор. Но би трябвало да кажем, че това е страна с доста дълга народна власт и традиция в машинното гласоподаване. Ние не можем да чакаме да разгадаем проблемите в процеса просто с въвеждането на нови технологии. Имаме два тежки казуса - купеният и следеният избор. На последните избори над 300 хиляди гласа основават напълно основателно терзание, че са подадени точно при такива условия. За подобен мащаб приказваме и може да се ревизира ", изясни Томов.

Димитров обаче го дефинира като " теоретична фикция ".

" 88 машини от предходните избори не са дали никакъв резултат - или не са отработени, или не са отчели резултата. Не виждам причина да се насилва гласоподавателят да я употребява. Досега ситуацията беше прелестно. Единственото нещо, което бе проблем, бе сумирането на числата…”, уточни още Димитров.

Томов обаче съобщи - Централната изборна комисия би трябвало мнимателно да изследва аргументите за недействителните гласове.

" Само по този метод фантазиите, Димитър, могат да станат факт - когато установим основателни ли са подозренията за това, че имаме случаи на манипулиране. Схемите при машинното гласоподаване могат да зародят, само че още ги няма. Докато при хартиените бюлетини работят безотказно под безразличния взор на “Охранителна полиция ", безапелационен беше Томов.

Димитров обаче продължи - никой не може да подсигурява, че софтуерът ще възпроизведе верни резултати.

" Нещата са елементарни, само че единствено по повод натискане на бутончетата. Всичко останало е толкоз комплицирано, че неслучайно има ясно мнение на Съвета на Европа, на ОССЕ, че е добре изборният развой да бъде в междинните благоприятни условия на избирателя”. Това цялото упражнение за един-два-три избора тази година е равно на коледните добавки на всички пенсионери. Нека те да не си мислят, че някой взема решение нещо с това. Решава личният си проблем ", безапелационен бе представителят на ЦИК.

Той съобщи - непрекъснатото помпане на съмнение в изборния развой ще стигне до рисков край. Димитров дори загатна талибаните и революционната армия в Иран.

" Димитър, ти помпаш съмнение в изборния развой, извинявай… Надявам се, че не изразяваш сега позицията на ЦИК. След цялата тази дрънканица против машинното гласоподаване - когато комисията взе противоречиво решение, с което избра “Сиела Норма” за реализатор, за какво гласоподава “за”?”, попита Томов.

“При ясното подозрение, поради които много твои сътрудници подозираха, че има сделка сред Lex и “Сиела Норма”? ", попита още Томов.

“И в предходни публични поръчки е имало договорки”, изясни Димитров и съобщи - Знаете ли кои се занимават с машини, видеонаблюдение и впрочем? Страни като Руската федерация, Азербайджан… Не разбирам за какво ни тласкат на Изток?
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР