Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата

...
Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата
Коментари Харесай

Зам.-министърът с кодовете замазва скандала: Вотът се брои от хора, не от машините!

Машините за гласоподаване се удостоверяват най-много от гласоподавателя, заради простата причина, че всеки гласоподавател поглежда и вижда със личните си очи какво е отпечатали машината за гласоподаване. Това е най-важното засвидетелствуване за всеки един гласоподавател. Това съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, предава DarikNews.
„ Аз не взимам еднолично решение за засвидетелствуване на машините, а въз основата на отчет от три разнообразни институции и четири екипа, които тестват машините “, съобщи Стойнов и напомни:
„ Машините не броят вота на гласоподавателите, вотът се брои от хора. Машината отпечатва вашия избор и анулира големия риск на невалидни бюлетини. Виждате какъв брой невалидни гласове има даже на тези избори “, посочи Стойнов.
„ Тази сигурна среда, в която се прави удостоверяването на машините, е сигурна не тъй като в нея има някаква загадка, а тъй като софтуерът за гласоподаване и машините за гласоподаване са обект на авторско право “, сподели Стойнов, като акцентира, че в Изборния кодекс написа, че софтуерът за гласоподаване би трябвало да е с отворен код.
Доверенето създаване не е края на процедурата на засвидетелствуване. Това е един обред, в който една процедура се извършва следено от специалисти на ЦИК. В рамките на тази процедура криптографският ключ, който заключва софтуера, който ще се конфигурира на машините, се генерира от членовете на ЦИК, а най-важният артикул на тази процедура е флашката (инсталационен имидж), с която след това се конфигурират девет хиляди машини, изясни секретарят на министерството Ангел Петров.
По думите му това е тестова процедура, с която се генерира хеш кода. Това, което се генерира като артикул, не може да се употребява, тъй като те са заключени от членовете на ЦИК.
По-рано зам.-министърът популяризира първа публична позиция, в която съобщи, че съгласно вътрешните правила на Министерство на електронното ръководство използването на фотоси и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласоподаване, е наложително.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР