„Машините за гласуване са физически защитени, те са офлайн, няма

...
„Машините за гласуване са физически защитени, те са офлайн, няма
Коментари Харесай

Зам.-шефът на "Електронно управление": Няма как да се манипулират машините за гласуване

„ Машините за гласоподаване са физически предпазени, те са офлайн, няма по какъв начин да се вкара различен код по време на изборите “, съобщи заместник-председателят на Държавна организация " Електронно ръководство " Красимир Симонски в „ Тази заран “

От " Електронно ръководство " са направили процесът на съчетание от изходния код към действителният код. Това е станало под надзора на най-хубавите специалисти, които са подсигурили, че изходният код не е променян. Създаден е отпечатък на системата и е генериран е така наречен хеш код, който демонстрира, че не е манипулиран софтуера.
Снимка: btvnovinite.bg
" Този код е обществен, разгласили сме го като част от удостоверяването на тези машини, излиза изборния протокол. Всеки жител може да види този код. Той подсигурява, че даже един обичай от кода да бъде променено, това ще бъде отразено. Машините са тествани при всевъзможни условия ", сподели Симонски, съгласно който единственият вид да се навреди на машините е да се повредят физически.ю
Снимка: btvnovinite.bg
" По-големият брой секции за гласоподаване в чужбина би трябвало да има отражение на броя на гласувалите, само че не постоянно огромният брой секции значи по-голяма изборна интензивност. През 2014 година с по-малко секции са дали своят вот 134 000, а през 2017 година с повече секции са 118 000 души са пуснали гласа си зад граница ", сподели Даниел Пейчев от " Българска асоциация по изборни системи ".

Заместник-председателят на Държавна организация " Електронно ръководство " чака повече хора да преодолеят страха си и да гласоподават машинно, като даде за образец своята майка. Що се отнася до образуването на опашки пред секциите в чужбина, " то е планувано по какъв начин да се оправим, има вид и с гласоподаване с хартиени бюлетини ", сподели Симонски.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР