Машините все още предстои да бъдат удостоверени за вота на

...
Машините все още предстои да бъдат удостоверени за вота на
Коментари Харесай

Зам.-министър Благовест Кирилов: Успешното удостоверяване на машините ще гарантира доверието във вота

„ Машините към момента следва да бъдат удостоверени за вота на 2 октомври. Основната цел, както на служебния кабинет, по този начин и на Министерството на електронното ръководство, е гарантирането на правото на свободен и почтен избор на всеки жител. За да се случи това, е належащо да имаме сполучливо засвидетелствуване на машините за вота. Да подсигуряваме с набор от дейности, че хардуерът и софтуерът на машините дават отговор на техническата спецификация. Това е нещо, което би трябвало да се случи, с цел да подсигуряваме и доверието в машинния избор. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Благовест Кирилов, зам.-министър на електронното ръководство, във връзка подготовката на машините за идните предварителни парламентарни избори.

От една страна, взехме поради предходните избори, тъй че да усъвършенстваме успеваемостта на работата на екипите. От друга страна, организирахме публично разискване, тъй че да чуем гласа и на гражданското общество, както и на представители на политически партии, с цел да имаме оптималната бистрота и гласност на всяка стъпка от процеса. И това, което през днешния ден ще представим, е финалната версия на тази методика, която включва както дейностите от страна на Министерство на електронното ръководство, които удостоверяват самия програмен продукт, и ревизираме, че няма по какъв начин да се влияе извън на машината, няма по какъв начин самият програмен продукт да прави дейности, които в действителност манипулират вота. Също по този начин Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация вземат участие в процеса на засвидетелствуване, които се занимават по-скоро с хардуерната част на машината и документите, на които тя би трябвало да дава отговор.

Има разлики спрямо предходния избор и по-голямата част са оптимизации на предходните. Но за повече бистрота сме добавили повече елементи. Например, инспекцията за мрежова съгласуваност, която беше просто един ред в предходните, в този момент сме го развили, тъй като чуваме много тези по какъв начин имало съгласуваност, по какъв начин да се свържат отдалечено към машината. Това не е по този начин. Методиката удостоверява, че това не по този начин – както на хардуерно, по този начин и на софтуерно равнище.

В петък беше общественото разискване, а седмица по-рано стартира самото разискване. Основното обръщение беше още веднъж да се подсигурява публичността на целия развой по засвидетелствуване, тъй че всеки заинтригуван да може самичък да види, че машината, която съставлява единствено част от изборния развой, извършва своята функционалност.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР